Herenhuis onthult zijn geheimen

VADER EN 12-JARIGE DOCHTER NIMMEGEERS STELLEN PAND OPEN

Restauratrice Elke Van Bockstal en Andy en Cara Nimmegeers onthullen volgende week de geheimen van Huis Maes-Van Driessche.
Yannick De Spiegeleir Restauratrice Elke Van Bockstal en Andy en Cara Nimmegeers onthullen volgende week de geheimen van Huis Maes-Van Driessche.
Verscholen achter een gevel in de Kapellestraat omvat het herenhuis Maes-Van Driessche één van de best bewaarde historische interieurs van Lokeren. Ter gelegenheid van erfgoeddag stelt eigenaar Andy Nimmegeers de deuren van het unieke pand uit 1901 open met als gids zijn 12-jarige dochter Cara. Wij leiden u al naar binnen.

Nimmegeers kocht het herenhuis drie jaar geleden. Groot was zijn verwondering toen hij voor de eerste keer het prachtige en uitstekend bewaarde interieur mocht aanschouwen. "Het herenhuis heeft zijn naam te danken aan de eerste bewoner Gustave Maes die ook de opdracht gaf om het te bouwen. Maes was de Fernand Huts van zijn tijd: hij stond aan het hoofd van een internationaal steenkoolhandelbedrijf, maar had tegelijkertijd een voorliefde voor kunst. Zo was hij één van de medeoprichters van het huidige stadsmuseum", vertelt Nimmegeers.


Het huis is opgedeeld in verschillende themakamers die telkens een andere kunststijl vertegenwoordigen. In de 'art nouveau'-ruimte gaat de Lokerse kunstrestauratrice Elke Van Bockstal op erfgoeddag aan de slag voor het aanwezige publiek. "Ik zal live een deeltje van de historische muurschildering reconstrueren. Die werd handgeschilderd, maar verdween in de loop der jaren onder andere muurbekledingen", vertelt Van Bockstal. "Normaal verplaats ik mij voor mijn beroep over heel Vlaanderen, maar het is fijn om nu in mijn eigen stad aan de slag te kunnen gaan. Dit prachtig bewaarde interieur is uniek voor Lokeren."

Het prachtige houtsnijwerk op de deuren is met de hand vervaardigd.
Yannick De Spiegeleir Het prachtige houtsnijwerk op de deuren is met de hand vervaardigd.

Kinderen

Cara Nimmegeers (12), dochter van Andy, steekt een handje toe op erfgoeddag. Als jonge gids zal zij de kinderen van bezoekers rondleiden door de verschillende ruimtes van het huis en uitleg geven bij kunstwerken. "Aan het plafond van één van de kamers hangen vier taferelen met engelen die de vier verschillende seizoenen uitbeelden en aan de deuren hangen in hout uitgesneden fruitsoorten", vertelt Cara, met evenveel passie voor erfgoed als haar vader. De opbrengst van de drankverkoop op erfgoeddag schenkt de familie aan vzw Yieha dat inclusieve kampen organiseert voor alle kinderen, ook met een beperking.

Het huis met rode gevel in de Kapellestraat.
Yannick De Spiegeleir Het huis met rode gevel in de Kapellestraat.

Concerten

De restauratie van het historische herenhuis is een werk van lange adem, maar toch droomt Andy Nimmegeers al luidop over zijn toekomstplannen in de Kapellestraat. "Het gebouw leent zich ideaal als tentoonstellingsruimte of als locatie voor kleinschalige huiskamerconcerten. Zo kan ik nog meer mensen de kans geven om een kijkje te komen nemen."


Erfgoeddag vindt dit jaar plaats op zondag 23 april. Naast het huis Maes-Van Driessche vinden er ook activiteiten plaats in het stadsarchief en in café De Donkere Wolk in de Torenstraat waar Paul De Schepper samen met enkele bevriende muzikanten doorlopend Lokerse Liedjes speelt. Alle locaties zijn gratis toegankelijk tussen 13.30 en 17.30 uur.

Een detail van de engelen aan het plafond die de vier seizoenen uitbeelden.
Yannick De Spiegeleir Een detail van de engelen aan het plafond die de vier seizoenen uitbeelden.
Yannick De Spiegeleir