Heirbrugwijk leert kovens maken

BESTUUR KOVEKENSKERMIS BLAAST OUDE TRADITIE NIEUW LEVEN IN

Wilfried Van Rostenberghe laat Silke van De Karwij zien hoe het moet.
Yannick De Spiegeleir Wilfried Van Rostenberghe laat Silke van De Karwij zien hoe het moet.
Voor Kovekenskermis hangen de buurtbewoners van de Lokerse Heirbrug elk jaar een kovekenspop aan hun gevel. Om de traditie levendig te houden, organiseerde het kermisbestuur dit weekend een eerste workshop kovens maken voor jonge en nieuwe wijkbewoners.

De Heirbrugse traditie om een koven buiten te hangen, zag het levenslicht in 1827. Wijkbewoner Jacobus Van Kerckhove nam in 1827 deel aan een internationale wedstrijd in Londen voor het bleken van linnen en won de eerste prijs. Bij zijn thuiskomst hingen de bewoners van Heirbrug levensgrote poppen aan hun gevels. "Met het 'steken van een koven' herdenken wij jaarlijks de overwinning van Jacobus. Het is een traditie die uniek is in Vlaanderen", weet Eddy Van Bockstal, secretaris van Kovekenskermis.

Dave Casteleyn toont trots zijn zelfgemaakte koven.
Yannick De Spiegeleir Dave Casteleyn toont trots zijn zelfgemaakte koven.

Uniek

Enkele jaren geleden leek de traditie met uitsterven bedreigd. Steeds minder gezinnen hingen een koven aan hun gevel. Een nieuw bestuur zorgde twee jaar geleden voor een frisse wind. "We verkopen nu al twee jaar blote kovens die de mensen zelf kunnen aankleden en dat is een succes. Om de traditie nog meer levendig te houden, organiseren we vandaag (zaterdag, red.) nu ook een eerste workshop kovens maken in samenwerking met Erfgoedcel Waasland."


Wilfried Van Rostenberghe, voorzitter van de kermis en volleerd Kovekensmaker, leert de jonge wijkbewoners de knepen van het vak. "Het enige wat je nodig hebt, is een beetje handigheid", knipoogt hij. "De eerste stap is een frame maken uit hout. Daarna omkleden we het frame met een overall en vullen die op met vodden, isomo of mousse. De laatste stap is de Koven op een creatieve manier aankleden in folklorestijl, met zwarte pet en rood-met-witte bolletjessjaal of volgens het thema, dit jaar de herdenking van de Eerste Wereldoorlog"


Dave Casteleyn is één van de enthousiaste deelnemers aan de Kovekensworkshop. "Ik ben al enkele jaren reuzendrager in de Kovekensstoet en vindt dit als Lokeraar een traditie die niet verloren mag gaan. Bovendien is het plezant om dit te leren van een vakman zoals Wilfried."


Ook de leerkrachten van de nabijgelegen school voor andersvaliden De Karwij komen hun licht opsteken. "Als school willen we nog meer onze rol in de buurt opnemen en Koveken is daar de ideale gelegenheid voor", verduidelijkt Toon Baert. "We zullen zeker enkele van onze zelfgemaakte kovens buiten hangen aan de gevel. Vanaf volgend jaar willen we ook onze leerlingen meer bij het gebeuren betrekken."


Kovekenskermis vindt dit jaar plaats van vrijdag 26 tot zondag 28 september. De Kovekensstoet start zondag om 15 uur. Op vrijdag 3 oktober vindt in café De Drooge Keele de prijsuitreiking plaats voor de mooiste Kovens.