Heethoofd vechtpartij met politie aan schoolpoort KTA riskeert tien maanden cel

Op sociale media doken in februari heel veel beelden en filmpjes op van de rellen aan de schoolpoort.
facebook Op sociale media doken in februari heel veel beelden en filmpjes op van de rellen aan de schoolpoort.
Eén van de heethoofden die in februari dit jaar amok maakten met de politie aan de schoolpoorten van het KTA in Lokeren, riskeert tien maanden cel. Hij moest zich vrijdag voor de Dendermondse rechter verantwoorden. “Ik begrijp zelf niet wat me bezielde”, zei Adam A. Hij staat voor de rechtbank omdat hij meerderjarig is. De minderjarige betrokkenen verschenen eerder al voor de jeugdrechtbank.

De feiten die zich in Lokeren op 22 februari 2019, ter hoogte van het Koninklijk Technisch Atheneum van Lokeren afspeelden, beheersten toen dagenlang de media en lieten Lokeren en zelfs heel Vlaanderen niet onberoerd. Op sociale media circuleerden heftige beelden over het incident. Dat speelde zich af op een vrijdagavond vlak na schooltijd. De directie van de school had lucht gekregen van een op til zijnde vechtpartij tussen twee groepen jongeren. De amokmakers wilden hun dispuut uitvechten voor de deur van het Atheneum.

De politie stuurde op vraag van de school meteen twee ploegen ter plaatse.Ze troffen er tientallen jongeren aan. Agenten vroegen de jongens om de locatie te verlaten. Het liep echter uit de hand toen jongeren elkaar begonnen op te hitsen. Toen een jongere weigerde zich te identificeren en bij arm werd genomen om naar de combi begeleid te worden, kwam ook de rest van de groep in actie. Agenten werd geslagen, geschopt en bespuwd. Twee agenten raakten gewond.

Nog nooit meegemaakt

“Ik werk veertien jaar bij de politie en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelde één van de gewonde agenten die zich tijdens het proces vrijdag burgerlijke partij stelde. “Ik was iets later ter plaatse gekomen en toen ik een jongere wilde interpelleren, zette die het op een lopen. Ik ging hem achterna en kreeg hem uiteindelijk te pakken. Maar dat maakte dat ik vrij ver van mijn collega’s verwijderd was. Plots stond een groep jongeren rond mij. A. sloeg me op het achterhoofd. Daarna ging hij wat rondlopen om op te scheppen met ‘Hé, ik heb een flik geslagen!’. Het tartte werkelijk alle verbeelding.”

Adam A. uit Lokeren mocht het vrijdag zelf aan de strafrechter komen uitleggen. Hij staat als enige voor een correctionele rechtbank, omdat de andere betrokkenen minderjarig waren. Zij verschenen ondertussen al voor de jeugdrechtbank en kregen daar heel strenge voorwaarden opgelegd. “Zij boden ook in een brief aan de politie van Lokeren hun excuses aan en beloofden dat het nooit meer zal gebeuren”, wist de openbaar aanklager tijdens het proces te vertellen.

Geen zinnige uitleg

Adam A. kon geen zinnige uitleg geven over zijn betrokkenheid. “Ik weet niet waarom ik dit gedaan heb”, vertelde hij. “Ik ga niet naar Lokeren naar school, maar in Dendermonde. Ik passeerde aan die schoolpoort op weg naar huis en voor ik wist deed ik mee. Ik ken mezelf daar niet in. Ik wil alleszins mijn spijt betuigen.”

De openbaar aanklager tilt evenwel zwaar aan de feiten. “Deze feiten hadden niet alleen impact op het politiekorps van Lokeren, maar op de hele gemeenschap”, klonk het. “De agent in kwestie had enorme schrik toen hij geïsoleerd en omsingeld door jongeren werd. En A. vond er niets beters op dan hem nog eens op het hoofd te slaan, laf langs achter. Blijkbaar vond hij het nodig om zich te profileren. Door de witte jas die hij droeg was hij snel geïdentificeerd.”

A.’s advocaat Kurt De Kock vroeg de rechter zijn cliënt de gunst van de opschorting te geven. “Eén slag heeft hij uitgedeeld, maar die zal hem wel nog heel lang blijven achtervolgen”, zei hij. “A. verstaat zelf niet wat hem bezielde, hij heeft zich laten meesleuren door de sfeer die er heerste. En nu schaamt hij zich enorm.”

De rechter velt vonnis op 30 juli.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny de Groot

  Riskeert? Gewoon doen!

 • Hugo Smet

  Er ging toch heel hard opgetreden worden tegen geweld tegen gezagsdragers in het algemeen, politie,treinbegeleiders, postbodes, buschauffeurs... De maatschappij ontspoort volledig door het gevoerde pamperbeleid; en wat zijn de gevolgen ? Een nog een grotere escalatie van geweld en ongepast gedrag ( zie zwembadincidenten ), door gevoel van straffeloosheid. Arm België.

 • Gino Vandenheede

  Straf ze echt in de plaats van altijd te dreigen,geen dag zal hij in de gevangenis zitten!

 • sylvie verdonck

  De voorwaarden zijn niet streng, maar om te lachen.

 • Wim Fiers

  Ben ook tegen da krapul... maar je ziet het begin niet... politie heeft ook zijn deel daarin . Wors weer in doofpot gestoken