Gedenkplaat op begraafplaats herdenkt drie gesneuvelde soldaten WO I

Chris Schalckens legt de bloemen neer bij het monument voor de gesneuvelden van WO I op de begraafplaats in de Oude Bruglaan.
Yannick De Spiegeleir Chris Schalckens legt de bloemen neer bij het monument voor de gesneuvelden van WO I op de begraafplaats in de Oude Bruglaan.
Het stadsbestuur heeft een herdenkingsplaat onthuld op de stedelijke begraafplaats om drie Lokerse soldaten te eren die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden.

De plaat werd onthuld op initiatief van Chris Schalckens, een Lokeraar die zich al jaren verdiept in de Eerste Wereldoorlog en in Lokeren een eigen museum heeft opgericht dat veel objecten en relicten uit die oorlog tentoonstelt. Chris Schalckens doet ook zelf opgravingen in de IJzervlakte, en heeft recent nog een boek uitgebracht over het thema. De herdenkingsplaat zelf werd geschonken door het War Heritage Institute. “Deze onthulling is een mooie afsluiter van de herdenkingsperiode rond 1914-1918”, stelt Schalckens. “Om informatie te vergaren deed ik een beroep op het boek van Marc De Roep: ‘De kleine geschiedenis van de gesneuvelden van de Groote Oorlog’.”

De gedenkplaat werd officieel ingehuldigd.
Yannick De Spiegeleir De gedenkplaat werd officieel ingehuldigd.

De drie Lokerse soldaten François Bussens, Clement Van Acker en Leon Verbraeken werden brutaal uit het leven weggerukt.

Bussens werd geboren op 4 oktober 1891 in Lokeren, hij woonde in Lokeren in de Sterrestraat 67 en was spinner van beroep. In 1911 werd hij opgeroepen en diende als brigadier bij de Artillerie. Hij is op 15 mei 1918 in het hospitaal ‘Porte de Gravelines’ in het Franse Calais gestorven aan verwondingen door obusscherven.

Chris Schalckens en burgemeester Filip Anthuenis bij de nieuwe gedenkplaat voor de Lokerse gesneuvelden van WO I.
Yannick De Spiegeleir Chris Schalckens en burgemeester Filip Anthuenis bij de nieuwe gedenkplaat voor de Lokerse gesneuvelden van WO I.

Clement Van Acker werd geboren op 15 oktober 1878 in Daknam. Hij woonde in Hassselt, in de Guffenslaan. Hij diende als wachtmeester in de lichting 1898, bij de rijkswacht te paard. Clement Van Acker is in Hasselt gestorven, op 21 maart 1919. Hij was gehuwd.

Leon Verbraeken ten slotte werd geboren in Lokeren op 3 juni 1891. Hij woonde in Sint-Lambrechts-Woluwe, en overleed op 31 maart 1919 in het Militair Hospitaal van Elsene, aan de gevolgen van tyfus. Hij was in 1911 in dienst geroepen en diende als soldaat tweede klasse in het Tweede Linieregiment.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.