Fotowandeling herdenkt 75ste verjaardag bombardement op stadscentrum: “Herinnering in de buurt levendig houden”

Alain Debbaut toont één van de vele historische beelden die je kan bekijken tijdens een wandeling tussen de Sterrestraat en de Bosmanstraat.
Yannick De Spiegeleir Alain Debbaut toont één van de vele historische beelden die je kan bekijken tijdens een wandeling tussen de Sterrestraat en de Bosmanstraat.
Op 11 mei 1944 bombardeerden Amerikaanse vliegtuigen per vergissing de Lokerse binnenstad. De buurt tussen Sterrestraat en Bosmanstraat betaalde een zware tol: 85 burgerdoden, honderden gewonden en verwoeste huizen. Alain Debbaut en Koen de Visscher grijpen die 75ste verjaardag aan om met een fotowandeling in de wijk de herinnering aan ‘de dodelijke vergissing’ levendig te houden.

In 2004 namen vrijwilligers en diverse organisaties het initiatief om de 60ste verjaardag van het bombardement te herdenken, met onder andere een fotowandeling in de getroffen wijk en een begeleidende brochure. Daarin getuigden overlevenden, vaak voor de eerste keer, over wat hen, hun familie en vrienden die dag was overkomen. Dit erfgoedproject kende een grote weerklank en beroerde heel wat mensen. “We slaagden er zelfs in om iemand te herenigen met een slachtoffer dat hij vanonder het puin had geholpen. Die man dacht dat de vrouw die hij had geholpen aan haar verwondingen bezweken was, maar ze bleek nog te leven. Een bijzonder moment”, blikt Alain Debbaut terug.

Zicht vanuit de Pieter Tackwegel richting Sterrestraat
José en Hilde Goossens Zicht vanuit de Pieter Tackwegel richting Sterrestraat
Een beeld van de ravage in de Veldstraat na het bombardement.
Johanna Verleysen Een beeld van de ravage in de Veldstraat na het bombardement.

Samen met Koen de Visscher was Debbaut één van de trekkers van het project 15 jaar geleden. Samen willen ze de 75ste verjaardag aangrijpen om het bombardement opnieuw onder de aandacht te brengen, op dezelfde manier als toen. “Wie vandaag naar de beelden kijkt, kan de parallellen zien met wat zich de afgelopen jaren afspeelden bij bombardementen op steden als Mosul in Irak of Aleppo in Syrië. Bovendien zijn heel wat nieuwe bewoners in de wijk niet op de hoogte van wat er zich toen heeft afgespeeld. Alleen al daarom is het belangrijk om de herinnering in onze buurt levendig te houden”, zegt Debbaut, die zelf in de Veldstraat woont.

Brochure

Fotoborden achter de ramen in de wijk tonen de verwoesting van 1944. Een licht aangepaste heruitgave van de brochure over de ‘dodelijke vergissing’ die het bombardement uiteindelijk toch bleek geweest te zijn, geeft meer toelichting.

De brochure, met ook de Amerikaanse luchtfoto van kort na het bombardement die heemkundige André De Munck terugvond en waarop heel duidelijk de bomkraters in de getroffen wijk te zien zijn, is te koop in het Stadsmuseum en het Infopunt Toerisme voor 5 euro.

Het plannetje van de fotowandeling door de wijk die getroffen werd door het bombardement.
RV Het plannetje van de fotowandeling door de wijk die getroffen werd door het bombardement.

Alain Debbaut geeft op vraag van het Infopunt Toerisme drie rondleidingen in de buurt, op dinsdagavonden 11 juni, 9 juli en 6 augustus, telkens van 19 uur tot 21 uur. Afspraken daarvoor kunnen gemaakt worden in het Infopunt Toerisme.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.