Familie: "Nu is het bang afwachten"

23-JARIGE DIERENRECHTENACTIVISTE AL VEERTIEN DAGEN VAST IN JAPANSE CEL

Kirsten De Kimpe (links) en de Nederlandse dierenrechtenactivist Peter Janssen tijdens hun actie in Japan.
Foto repro KVZ Kirsten De Kimpe (links) en de Nederlandse dierenrechtenactivist Peter Janssen tijdens hun actie in Japan.
De 23-jarige dierenrechtenactiviste Kirsten De Kimpe uit Beervelde zit al twee weken vast in een Japanse cel nadat ze op 22 oktober een dolfijnenshow verstoorde in een Japans themapark. Het enige contact met de buitenwereld verloopt via de Belgische ambassade. Ouders, vrienden en collega's hopen haar snel terug in de armen te kunnen sluiten, maar tasten voorlopig in het duister over haar situatie.

Kirsten De Kimpe is lid van de dierenrechtenorganisatie Vegan Strike Group. Samen met de Nederlandse dierenrechtenactivist Peter Janssen (32) sprong ze op 22 oktober in het water tijdens een dolfijnenshow in Adventure World-park in Shirahama. Daar hielden ze twintig minuten lang een bord omhoog om te protesteren tegen de jacht op dolfijnen in Japan. Iets waar de Japanse overheid duidelijk niet mee kon lachen. Zo belandde Kirsten samen met de Nederlandse activist en haar vriend Clay achter de tralies. Daar zit ze nu al veertien dagen vast zonder enig contact met de buitenwereld. "We krijgen enkel nieuws via de ambassade", zegt vader Luc uit Melsele.


"De eerste tien dagen zaten ze in afzondering en mocht er sowieso niemand bij. Volgens de ambassade wordt ze goed behandeld. Japan is natuurlijk een beschaafd land zonder middeleeuwse toestanden in de gevangenis. De opsluiting is wel met tien dagen verlengd. In principe zou ze nu op 10 november kunnen vrijkomen, maar zekerheid hierover kan niemand geven. We weten ook niet of ze het land zal kunnen verlaten als het tot een proces komt."

Overdreven

Vader Luc wist dat zijn dochter dierenrechtenactiviste is, maar niet dat ze in Japan een protestactie zou ondernemen. "Ik dacht dat ze daar gewoon op vakantie was met haar vriend", zucht hij. "Het was dan ook behoorlijk schrikken toen we het nieuws over haar aanhouding vernamen. Hopelijk komt ze binnen enkele dagen vrij." Ook de mama van Kirsten, die in Hamme woont, kruist de vingers.

Didier Reynders

"Drie weken opsluiting is naar mijn mening toch wel overdreven voor zulke feiten", vindt ze. "We verwachten elk moment bericht van de ambassade en hopen dat ze terug wordt vrijgelaten. Zelf kunnen we jammer genoeg weinig ondernemen. Ik heb vorige week wel via de burgemeester van Hamme nog een brief gestuurd naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders met de vraag om toch wat druk uit te oefenen. Nu is het enkel bang afwachten en hopen dat we binnen enkele dagen positief nieuws krijgen."


Ook de collega's van Kirsten uit woon- en zorgcentrum Moervaartheem in Wachtebeke maken zich zorgen en lanceerden via Facebook zelfs een oproep om brieven te schrijven naar de Japanse ambassade. "Heel wat collega's zijn bezorgd om haar. Het is echt iemand met een gouden hart. We willen weten of ze het goed stelt. Vandaar de oproep om de ambassade te schrijven. Lijdzaam afwachten is ook niks."


Op de Facebookgroep 'Help dolfijnenvrienden uit de Japanse gevangenis' circuleert momenteel een oproep om geld op te halen om Kirsten en haar kompanen zo snel mogelijk uit de cel te halen. Volgens de oproep zouden de activisten eraf komen met een boete van 11.338 euro. Maar zeker is dat niet.