Elf deelnemers aan trouwstoet op E17 gaan in beroep tegen vonnis: “Dezelfde straf voor iedereen, dat kan niet”

Openbaar ministerie vraagt bevestiging van straffen in eerste aanleg na ‘hallucinante' taferelen.

9 van de 11 beklaagden waren aanwezig om het proces te volgen.
Koen Baten 9 van de 11 beklaagden waren aanwezig om het proces te volgen.
In de rechtbank van Dendermonde zijn 11 van de 18 beklaagden, die vorig jaar terecht stonden voor een trouwstoet op de E17 in Lokeren, in beroep gegaan tegen het vonnis. Politierechter Peter D’hondt legde fikse boetes en rijverboden op. Sommige beklaagden minimaliseren ook hun rol in de trouwstoet, waardoor ze een verschillende straf willen.

De trouwstoet dateert van 11 februari 2017. Die dag werd er afgesproken in Lokeren om van daar samen te vertrekken naar Gent, waar de trouw zou plaatsvinden. Op de E17 in Lokeren groepeerde de stoet zich en haalden ze halsbrekende toeren uit. Ze reden achterwaarts op de autosnelweg, stapten uit en begonnen te dansen op de rijbaan. Bovendien reden ze bijzonder traag met de vier richtingaanwijzers aan en reden ze ook op de pechstrook. De feiten werden gefilmd door verschillende getuigen. Daarna reed de stoet verder richting Terneuzen. De politie moest tussenkomen en kon alle betrokkenen identificeren.

In eerste aanleg werden er zware straffen uitgesproken, tot boetes van 4.000 euro en vijf jaar rijverbod. Er werden ook drie voertuigen verbeurd verklaard, waaronder een Porsche Cayenne. Sommige deelnemers aan de trouwstoet waren bovendien geen onbekenden voor het gerecht. 

Videobeelden

Tijdens de eerste rechtszaak was er heel wat discussie over de videobeelden van de trouwstoet.  Verschillende advocaten haalden de privacy aan van hun cliënt en zeiden dat deze beelden onwettig waren. Maandag werd het beeldmateriaal opnieuw getoond in het dossier, maar de advocaten stellen zich nog altijd vragen bij de beelden. 

We moeten achterhalen wat er echt is gebeurd en wie welke rol heeft gespeeld, zonder dezelfde straffen uit te spreken voor iedereen. Dit is niet proportioneel

Advocaat Katrien Van Der Straeten

“Over de juridische aard van de beelden bestaat geen twijfel. Die kunnen zeker als bewijs worden gebruikt in dit dossier”, aldus het Openbaar Ministerie. “Het gaat hier om hallucinante toestanden op een van de drukste autosnelwegen in heel Europa. Het is onbegrijpelijk dat zoiets is gebeurd”, klinkt het. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de feiten bewezen, bovendien kon de politie ook iedereen identificeren. “Dit soort gedrag hoort niet thuis in de maatschappij. Ik vraag dan ook de bevestiging van het vonnis voor alle beklaagden”, zegt het OM. De daders riskeren dus rijverboden tot vijf jaar en boetes tot 4.000 euro.

Afzonderlijk straffen

De advocaten van de elf beklaagden vroegen om elke persoon afzonderlijk te bekijken en het aandeel in de stoet apart te behandelen. Sommige van de beklaagden beweren namelijk ‘achteraan in de stoet te hebben gereden’ of ‘er onvrijwillig te zijn in terechtgekomen’. “We mogen niet iedereen over dezelfde kam scheren in deze zaak”, aldus Katrien Van Der Straeten die twee beklaagden verdedigde. “We moeten achterhalen wat er echt is gebeurd en wie welke rol heeft gespeeld, zonder dezelfde straffen uit te spreken voor iedereen, dit is niet proportioneel”, klinkt het.

De rechtbank buigt zich over de zaak en zal uitspraak doen op 6 mei.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven Van looy

  Alles voorwaardelijk ja! Mss een boete van 100€ Let op mijn woorden.

 • Klaus Van Damme

  Ze hebben blijkbaar zoals altijd al veel spijt achteraf. En ze hebben nooit iets gedaan, reden achteraan in de stoet, kwamen er onvrijwillig in terecht, het was hun auto zelf die opeens de onnozelaar begon uit te hangen. Hopelijk verdubbelt hun straf!! Lesje geleerd voor in de toekomst dan.

 • karel van zand

  met hun belachelijke stoetjes.... dokken en niet meer rijden... loosers

 • Anthony van der Borght

  Het kan niet zwaar genoeg zijn !! Anders gaan ze het niet beseffen voor de volgende keer !!!!!

 • Maxime Vanmaercke

  Prachtig. En dit voorval nu als precedent houden. Top rechter.