De Vuyst veilt verloren gewaand schilderij

ZELFPORTRET LÉON SPILLIAERT BLIJKT AL MEER DAN EEUW IN PRIVATE HANDEN

Veilingmeester Tom De Vuyst bij het zelfportret van Spilliaert uit 1908.
Yannick De Spiegeleir Veilingmeester Tom De Vuyst bij het zelfportret van Spilliaert uit 1908.
Bij Galerij De Vuyst in Lokeren gaat over twee weken een uitzonderlijk werk onder de hamer. Het zelfportret van de Belgische schilder Léon Spilliaert verdween meer dan een eeuw geleden van de radar en werd verloren gewaand. Al die tijd bleek het in handen van een familie, die het nu wil verkopen.

Vader en zoon Guy en Tom De Vuyst hebben al flink wat ervaring in de kunstwereld opgebouwd. In het veilinghuis in de Kerkstraat brengen ze regelmatig kunstwerken aan de man van binnen- en buitenlandse toppers, zoals Picasso, Ensor of Permeke.


Toch wreven de kunsthandelaars zich even in de ogen toen een Vlaamse familie zich in hun galerij aanbood met een verloren gewaand kunstwerk van Léon Spilliaert (1881-1946), één van de belangrijkste schilders van het Belgische symbolisme.

Léon Spilliaert op een ander zelfportret, uit 1907.
Léon Spilliaert op een ander zelfportret, uit 1907.

Metropolitan

"Het is een van de enige zelfportretten uit die periode die nog in privébezit zijn. De rest van de reeks behoort tot de collectie van onder meer het Metropolitan Museum of Art in New York, het Musée d'Orsay in Parijs en de belangrijkste Belgische musea", schetst Tom De Vuyst. "Het was een speciaal moment toen het werk hier uit de verpakking werd gewikkeld op mijn kantoor."


Ook doctor Anne Adriaens-Pannier, experte in het werk van Spilliaert, is onder de indruk van de ontdekking. Ze kwam het zelfportret al enkele keren bewonderen in de galerij. "De zelfportretten zijn de meest uitzonderlijke werken uit de jeugdjaren van Spilliaert. De werken werden in 2006 tijdens een expositie in Brussel samengebracht. Het bleef zoeken naar het zelfportret van 3 november 1908. Ik had het werk alleen nog maar gezien op een zwart-witreproductie op postzegelformaat, in een catalogus van een expo uit het najaar van 1912. Dat het nu meer dan een eeuw later weer boven water komt, is heel uitzonderlijk", getuigt ze.

Telefoon

De telefoon staat intussen roodgloeiend in het Lokerse veilinghuis. "Sinds het nieuws van de verkoop op onze website staat, hangt er elke dag een batterij kunstliefhebbers aan de lijn. Er is interesse van over heel de wereld. Van op elk continent krijgen we telefoons. Er zullen wellicht ook veel internationale musea bieden op het werk", weet Tom De Vuyst.


In de catalogus van de nakende veiling is bewust geen schattingsprijs opgenomen. Mogelijk breekt het zelfportret de recordprijs voor een werk van Spilliaert. Nu ligt die op 483.000 euro.


De veiling van 'Oude Meesters, moderne en hedendaagse kunst' vindt plaats op zaterdag 24 oktober om 14 en om 20 uur. Wie het werk van Spilliaert en dat van enkele andere topschilders wil bewonderen, kan terecht op de kijkdagen in de Galerij De Vuyst van woensdag 14 tot 21 oktober van 10 tot 12 uur en van 14 tot 20 uur. De catalogus is te bekijken op www.de-vuyst.com