Cultuursite met hippe zomerbar

BAR BARGIJN GEEFT CREATIEVE INVULLING AAN WINDEKIND

Els De Pauw, Gilles Heylesonne, Elke Clompen, Jolien De Beul en Wouter De Geest klinken op de lancering van Bar Bargijn.
Foto Yannick De Spiegeleir Els De Pauw, Gilles Heylesonne, Elke Clompen, Jolien De Beul en Wouter De Geest klinken op de lancering van Bar Bargijn.
Er waait deze zomer een frisse wind door de leegstaande schoolgebouwen van Windekind. Studenten Gilles Heylesonne en Jolien De Beul van P AND vormen de locatie om tot

Bar Bargijn: een culturele hotspot voor jongeren met een knipoog naar het religieuze verleden van de site.


Het raadsel achter de mysterieuze Mariabeeldjes die deze week massaal opdoken in het Lokerse straatbeeld is opgehelderd. De geslaagde actie draagt de handtekening van studenten eventmanagement Gilles Heylesonne (21) en Jolien De Beul (24). Samen vormen zij P AND: een jonge organisatie die verborgen, maar leegstaande parels in de stad opnieuw op de kaart wil zetten.

Communicatiecampagne

De plaasteren sculpturen luidden de communicatiecampagne in voor 'Bar Bargijn': de nieuwe en tijdelijke invulling van Windekind. De keuze voor een begijn of bargijn als symbool refereert aan het religieuze verleden van de site, die in 1847 werd opgestart als klooster van de Theresianen. De vrome nonnetjes van weleer maken deze zomer echter plaats voor hipsters en fashionista's die gezellig kunnen keuvelen met hippe drankjes en hapjes in de zomerbar op de koer van Windekind. Heylesonne en De Beul haalden de mosterd voor hun concept in grotere steden als Gent, waar leegstaande sites als DOK of KERK al langer een creatieve bestemming krijgen. Al pakt P AND zeker uit met eigen, verfrissende ideeën zoals een 'meter tapas': een gezonde en smaakvolle variatie op de meter bier die je in sommige café's en jeugdhuizen kan bestellen.

Culturele hotspot

En er is meer. In samenwerking met vzw Jeugdclubs, de organisatie achter jeugdhuis T-Klub, en met steun van de stad, wil P AND ook een culturele hotspot maken van Bar Bargijn. "Samen met geïnteresseerde organisaties en gemotiveerde jongeren maken we hier deze zomer plaats voor workshops, muziek, theater, expo- en atelierruimte", zegt Wouter De Geest van de T-Klub. Voor het jeugdhuis biedt de zomerbar een mooie opportuniteit om jongeren warm te maken voor hun nieuwe uitvalsbasis, want na de zomer verruilt de T-Klub de Koophandelstraat voor Windekind. Ook bij de stad is er veel enthousiasme voor het project. "In de bevolkingsenquête 'Leg je ei' kwam naar boven dat het Cultureel Centrum geen 'jeugdig' imago heeft. Recente ervaringen bij het programmeren, leren ons dat het belangrijk is om kunst en cultuur ook naar locaties te brengen waar jongeren vertoeven. De nieuwe invulling van Windekind kan zeker op de nood inspelen naar meer expositie- repetitieruimte of podiumgelegenheid", zegt cultuurfunctionaris Elke Clompen.


Bar Bargijn zal elke dag open zijn in juli en augustus, behalve op dinsdag en donderdag en tijdens de Lokerse Feestweek.