CD&V zet Lokerse kandidate uit partij nadat N-VA haar ontmaskert als lid van extreemrechtse groepering ‘Grijze Wolven’: “Ze brengt een fascistische groet”

Safiye Calinalti brengt de Grijze Wolven-groet.
videostill Safiye Calinalti brengt de Grijze Wolven-groet.
CD&V Lokeren heeft donderdagavond beslist om de Lokerse kandidate Safiye Calinalti uit de partij te zetten. De vrouw kwam onder vuur te liggen nadat N-VA haar in een filmpje op sociale media ontmaskerde als een sympathisante van de Grijze Wolven: een extreemrechtse Turkse groepering.

Calinalti wordt uit de partij gezet, maar blijft wel op de 28ste plaats van de Lokerse CD&V-lijst staan. Op iets meer dan een week van de gemeenteraadsverkiezingen liggen de lijsten immers definitief vast. 

Aanvankelijk had CD&V bij monde van lokaal lijsttrekker Filip Liebaut ook de verdediging opgenomen van de kandidate omdat de foto's die gebruikt werden in het filmpje van N-VA dateerden van vijf jaar geleden. "Wij geloven in mensen een tweede kans geven", klonk het in eerste instantie bij CD&V. Maar die uitleg bleek niet te kloppen. Ook vorig jaar postte Safiye nog foto's van zichzelf met een Grijze Wolven-groet en koketteerde ze met wapens, ontdekte deze krant. Daarop zette de Lokerse CD&V haar gisteravond uit de partij.

"Toen de betrokken kandidate ons met volle overtuiging garandeerde dat haar linken met dit verhaal van 5 jaar geleden dateerden, en dat zij hiermee stellig gebroken had, hebben wij haar het voordeel van de twijfel willen geven. Jammer genoeg hebben we moeten vaststellen dat zij ons niet de waarheid heeft verteld. Er is sprake van een complete vertrouwensbreuk. Op deze manier kunnen we niet langer samenwerken. Mevrouw Calinalti heeft dus ook geen plaats meer binnen onze partij. Vandaag ligt de lijst voor de verkiezingen onherroepelijk vast. Wij betreuren dit, maar er is geen andere weg. Vanuit CD&V Lokeren gaan wij verder campagne voeren, nog meer overtuigd van ons verhaal van respectvol samenleven. Maar respect moet van twee kanten komen", klinkt het.

Het was de nationale partijafdeling van N-VA die de zaak donderdag aan het licht bracht in een zelfgemaakte reportage. Midden in het filmpje 'Infiltreren de Grijze Wolven in de politiek?’ duiken beelden op van de Lokerse met Turkse roots terwijl ze meermaals in beeld komt met opgeheven pink en wijsvinger: de Grijze Wolven-groet. “Zij brengt zonder enige gêne een fascistische groet”, luidt het onderschrift bij de bewuste beelden van N-VA. Niet enkel Calinalti wordt onder vuur genomen in het filmpje. Verder toont de N-VA onder meer hoe Yahya Degirmenci, kandidaat voor Open VLD in Lier, berichten deelde op Facebook waarin de MHP wordt bewierookt. Schepen Muhammet Oktay (Groen) uit Houthalen-Helchteren ontving dan weer de plaatselijke voorzitter van de Grijze Wolven, maar nergens zijn de banden zo expliciet als bij Calinalti.

'De Grijze Wolven' staat bekend als een Turkse extreem-rechtse organisatie. “Die Grijze Wolven bekommeren zich niet om het democratisch gehalte. Het enige wat zij willen is eigenlijk een soort mars door de instellingen. Zij willen infiltreren in onze maatschappij om zo hun invloed te kunnen vergroten”, zegt professor Dirk Rochtus, die in het filmpje wordt omschreven als een ‘Turkije specialist’.
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Mengels

  Nul waarde voor Belgie

 • paul snemmel

  als ze stemmen haalt mag ze direct terug want cvp heeft elke stem nodig

 • Gino Denil

  Als conservatieve rechtse nationalist met benadrukken van eigen identiteit en traditionele waarden hoort ze eigenlijk eerder bij het VB of de N-VA.

 • guido Bervoets

  Als men personen met een dubbele nationaliteit niet zou toestaan om zich verkiesbaar te stellen zouden we ook direct van Zuhal Demir af zijn.

 • Marc Baeyens

  De sLinkse Pano-reportage van de VRT zal uiteindelijk alle trado-partijen meer schade toebrengen dan N-VA. Drie boemerangs in één klap dus voor de SAMEN-partijen, maar ook Open vLD. Veel zeggend dat dié reportage niet in het nieuws kwam op de VRT.