Buurt protesteert tegen verkavelingsplannen Groendreef: "Vrezen voor mobiliteitsinfarct"

Dirk Leveck, Jeanine Bellens, Koen De Bock, Christophe Anthuenis en Jessie De Spiegeleire hebben bezwaar ingediend tegen de verkavelingsplannen op de site van de beschermde Villa Geurts.
Yannick De Spiegeleir Dirk Leveck, Jeanine Bellens, Koen De Bock, Christophe Anthuenis en Jessie De Spiegeleire hebben bezwaar ingediend tegen de verkavelingsplannen op de site van de beschermde Villa Geurts.
De bewoners van de Groendreef hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de verkavelingsplannen op de voormalige site van wolspinnerij Neveda. “Het stadsbestuur heeft de gronden verkocht aan de hoogste bieder terwijl het project van de beoordelingscommissie een onvoldoende kreeg voor ruimtelijke kwaliteit”, klinkt het.

De bewoners van de Groendreef zien de plannen voor de bouw van een 120-tal woningen met lede ogen aan. “Dat de oude, verloederde fabriekssite wordt afgebroken en een nieuwe functie krijgt, vinden we een goede zaak, maar dan moet dat wel op een doordachte manier gebeuren”, zegt Christophe Anthuenis van fietsenhandel Mobibikes in de Groendreef.

De lijst met bezorgdheden van de bezwaarindieners is lang. “Tijdens de avondspits staat de Groendreef nu al muurvast. Als er nog een project bijkomt met een 120-tal wooneenheden waarvan de enige ontsluitingsweg op de Groendreef uitkomt, vrezen we voor een mobiliteitsinfarct. Ook met de huidige hoge parkeerdruk in de buurt is onvoldoende rekening gehouden, laat staan met de toekomstige vernieuwing van de stationsbuurt. De effecten van het project op het reeds verzadigde verkeersnetwerk van de stationswijk en op de luchtkwaliteit zijn nergens onderzocht evenmin als de effecten op de waterhuishouding”, zegt Jeanine Bellens, buurtbewoonster en sp.a-gemeenteraadslid. Daarnaast vrezen de bewoners dat het groene karakter van hun straat zal verdwijnen. “Over een lengte van 80 meter wordt monumentale bomen gekapt om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. De Groendreef wordt gekenmerkt door diepe groene voortuinen en achterin geplaatste stadsvilla’s waarvan enkele al 100 jaar zijn, zoals de villa Ter Beuken en villa Geurts. In het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de stad opmaakte, werd dit onvoldoende beschermd.”

Het stadsbestuur heeft de stadsgronden aan de hoogste bieder (5,6 miljoen euro, red.) verkocht, terwijl het winnende voorstel 4 op 15 scoorde voor ruimtelijke kwaliteit

Buurtcomité 'Red de Groendreef'

Het buurtcomité vindt dat het stadsbestuur te weinig rekening hield met de opmerkingen van een onafhankelijke jury die de dossiers van de verschillende kandidaten voor de gronden beoordeelde. “Het stadsbestuur heeft de stadsgronden aan de hoogste bieder (5,6 miljoen euro, red.) verkocht, terwijl het winnende voorstel 4 op 15 scoorde voor ruimtelijke kwaliteit.”

"Zegen voor de buurt"

Schepen van Ruimtelijke Ordening Filip Liebaut (CD&V) voelt zich niet aangesproken door de kritiek. “Dit dossier zorgt voor een hertaling van een verloederde site naar een project dat een zegen is voor de hele buurt. De klachten over criminaliteit, druggebruik en leegstand die in het verleden door betrokkenen (sp.a-raadslid Bellens, red.) werden aangekaart, zullen nu worden opgelost door de nieuwe invulling. Men moet weten wat men wil.” Ook de zorgen rond mobiliteit zijn volgens de schepen niet terecht. “De ontsluitingsweg van het toekomstige woonproject was vroeger de in- en uitrit van een fabriek.” Dat de stad onvoldoende rekening hield met het juryrapport ontkent Liebaut. “Alle criteria in rekening gebracht, kwam het geselecteerde voorstel als beste uit de bus.”

Het buurtcomité vreest dat het groene karakter van hun straat zal verdwijnen door de bouwplannen.
RV Het buurtcomité vreest dat het groene karakter van hun straat zal verdwijnen door de bouwplannen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bjorn Goossens

    Al het groen moet plaatsmaken voor huizen (financiële inkomsten)en dat terwijl de stad zich profileert als een groene stad...laat je burger maar in de steek,maar zelf ergens tussen het groen wonen waarschijnlijk