Bedevaartstocht om overleden zonen te eren

EKSAARDENAAR TREKT TE VOET NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA VOOR HET GOEDE DOEL

Luc Gheldof stapt naar Compostela als eerbetoon aan zijn overleden zoontjes Jonas en Jonathan.
Foto Yannick De Spiegeleir Luc Gheldof stapt naar Compostela als eerbetoon aan zijn overleden zoontjes Jonas en Jonathan.
Luc Gheldof (58) vertrekt op 15 april te voet uit Eksaarde naar bedevaartsoord Santiago de Compostela in Spanje. Met de wandeltocht die vijf maanden in beslag zal nemen, zamelt hij geld in voor Villa Vief: een woonproject voor kinderen met een verstandelijke beperking.

Gheldof spant zich met enkele dorpsgenoten uit Eksaarde al lange tijd in voor het goede doel. Elk jaar organiseren ze een fuif om geld in te zamelen. Bij de projecten die ze selecteren zijn kinderen steevast de rode draad en dat is geen toeval. Gheldof en zijn echtgenote Lucrèce verloren vijftien jaar geleden hun twee zoontjes Jonas en Jonathan aan de zeldzame en ongeneeslijke ziekte MLD.

Geloof als oplossing

"Toen de diagnose gesteld werd, gaven de dokters hen slechts enkele jaren. Maar we hebben hen samen nog tien jaar kunnen verzorgen in ons huis", vertelt hij. "Ik was toen al gelovig, maar de ziekte van onze kinderen heeft dit enkel sterker gemaakt. Wanneer je het moeilijk hebt in het leven, is geloven een veel betere oplossing dan te vluchten in de roes van drugs, alcohol of pillen. Ik denk nog elke dag aan Jonas en Jonathan. Zonder ons geloof hadden we hen veel sneller verloren daar zijn we rotsvast van overtuigd. Ik onderneem deze bedevaart om zieke mensen en kinderen de moed te geven om door te gaan ook als het moeilijk gaat."


Gheldof bezocht in zijn leven al heel wat bedevaartsplaatsen zoals Lourdes in Frankrijk, maar ook minder bekende locaties in Polen en Bosnië-Herzegovina. "Naar Compostela wandelen, was al langer het plan. Nu ik sinds enkele jaren in brugpensioen ben, is de gelegenheid er om de sprong te wagen. Ik heb mij grondig voorbereid en stap elke week meerdere keren 20 kilometer op een dag." De dappere Eksaardenaar zal, als alles volgens plan verloopt, onderweg zijn van midden april tot september. "Ongeveer in de helft zal ik houden bij onze vrienden Mark Merckpoel en Lieve Vervaet die enkele jaren geleden verhuisde naar Parisot in Frankrijk om daar een vakantieverblijf uit te baten. En mijn goede vriend Eric Cole, die vorig jaar van Frankrijk naar Compostela stapte, zal mij wellicht gezelschap houden in de laatste kilometers naar het bedevaartsoord."

Uitwuifmoment

Wie de bedevaart van Luc Gheldof wil steunen kan een bedrag storten via het rekeningnummer BE66 0689 0182 0343. De opbrengst gaat naar Villa Vief een woonproject in Lokeren opgericht door ouders. "Hun doel is om kinderen met de nodige begeleiding zo zelfstandig mogelijk te laten wonen", legt Gheldof uit. Deze namiddag om 15 uur organiseren de vrienden van Lucs trappistenclub Nostergaudium een uitwuifmoment in Feestzaal Ons Vermaak. Sympathisanten kunnen tombolakaarten kopen aan de prijs van 2 euro.