Alerte bewoner signaleert vissterfte in Daknamstraat

Enkele tientallen karpers vonden wellicht de dood door een gebrek aan zuurstof in het water.
rv Enkele tientallen karpers vonden wellicht de dood door een gebrek aan zuurstof in het water.
In Daknam heeft een buurtbewoner de stad en bevoegde diensten op de hoogte gebracht van vissterfte in de vijver achter het waterzuiveringsstation in de Daknamstraat. “De oorzaak is voorlopig nog onduidelijk”, zegt schepen van Natuur Filip Liebaut (CD&V).

De alerte buurtbewoner stelde de vissterfte maandag vast toen hij ging vissen in de vijver. Vorige week hadden er nog werken plaatsgevonden in de buurt van de waterpartij, maar het is niet zeker of die aan de oorzaak liggen van de sterfte van de dieren. “Een medewerker van de stad is onmiddellijk ter plaatse geweest toen onze milieudienst op de hoogte werd gebracht. Hij heeft ook contact gelegd met de bevoegde diensten: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Polder en de Vlaamse Waterweg”, aldus Liebaut.

“VMM vermoedt dat de overvloedige regenval van enkele weken geleden die gezorgd heeft voor een extra overstort van riolering, bedrijven en afstroming van grond met als gevolg een zuurstofdaling in het water. Zij geven ook aan dat zij de laatste week al voor verschillende incidenten werden opgeroepen die deze regenval mogelijks als oorzaak hebben.”

De vissen die dood liggen in de vijver en waterloop zullen worden verwijderd door de stedelijke diensten. De VMM voert nog extra onderzoek en metingen uit.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.