Agenten geslagen, geschopt en bespuwd: heethoofd vechtpartij Lokeren komt er vanaf met werkstraf

De rellen aan de schoolpoort van het Atheneum van Lokeren beroerden lang de gemoederen. Op sociale media doken heel wat beelden op.
facebook De rellen aan de schoolpoort van het Atheneum van Lokeren beroerden lang de gemoederen. Op sociale media doken heel wat beelden op.
Eén van de heethoofden die in februari dit jaar amok maakte met de politie aan de schoolpoorten van het KTA in Lokeren, komt er vanaf met een werkstraf. Hij moet tachtig uur gemeenschapsdienst uitvoeren. Adam A. kon zelf niet uitleggen waarom hij aan het tumult deelnam. “Ik schaam mij”, zei hij tegen de Dendermondse rechter.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Aan het Koninklijk Technisch Atheneum van Lokeren braken op 22 februari 2019 relletjes uit. De feiten zorgden voor heel wat beroering in de stad. Op sociale media circuleerden heftige beelden over het incident. De directie van de school had lucht gekregen van een op til zijnde vechtpartij tussen twee groepen jongeren. De amokmakers wilden hun dispuut uitvechten voor de deur van het Atheneum. De school trommelde de politie op.

Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen ze er tientallen jongeren aan. Die begonnen elkaar op te hitsen, toen agenten hen vroegen de omgeving te verlaten. Toen één van de jongeren weigerde om zich te identificeren en bij de arm werd genomen om naar de combi begeleid te worden, kwam ook de rest van de groep die nog ter plaatse was in actie. De agenten werden geslagen, geschopt en bespuwd. Twee politiemannen raakten gewond bij de relletjes.

Minderjarigen

Adam A. werd geïdentificeerd als één van de daders en moest het aan de rechter komen uitleggen. Omdat andere betrokkenen minderjarigen waren, verschenen die eerder al voor de jeugdrechtbank. Ze kregen er strenge voorwaarden opgelegd. A. werd herkend als de jongeman die één van de agenten op het achterhoofd sloeg en daarna ging lopen opscheppen over wat hij had gedaan.

De agent in kwestie vertelde de rechter tijdens het proces dat hij zoiets nooit eerder meemaakte. “Ik werk veertien jaar bij de politie en dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei hij. “Ik was iets later ter plaatse gekomen en toen ik een jongere wilde interpelleren, zette die het op een lopen. Ik ging hem achterna en kreeg hem uiteindelijk te pakken. Maar dat maakte dat ik vrij ver van mijn collega’s verwijderd was. Plots stond er een groep jongeren rond mij. A. sloeg me op het achterhoofd. Daarna begon hij te roepen ‘Hé ik heb een flik geslagen’. Het tartte alle verbeelding.”

“Ik schaam me enorm”

A. kon de rechter niet uitleggen waarom hij aan het tumult deelnam. Hij gaat zelfs niet naar het Atheneum in Lokeren naar school, maar in Dendermonde. Naar eigen zeggen passeerde hij toevallig aan de schoolpoort toen hij op weg was naar huis. “Voor ik het wist, deed ik mee. Ik herken mezelf niet in deze feiten en schaam er mij enorm voor. Ik heb er veel spijt van”, zei hij. Zijn advocaat schetste A. als een degelijke jongen en goede student, die eerder nog nooit in moeilijkheden verwikkeld was. De rechter besloot hem daarom nog een kans te geven en hem een werkstraf op te leggen. Voert hij die niet goed uit, dan vliegt hij wel acht maanden in de cel. A. moet ook een boete van 800 euro betalen. 
81 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Van den Bussche

  Schandalig ! Je zal maar politieagent zijn en je beroep uitoefenen in eer en geweten ! Repressiever optreden lijkt mij meer aangewezen maar gezien de rechterlijke "macht" toch aan de verkeerde kant staat , is het een hopeloze discussie , arm Belgie !!!

 • jesse tegenderest

  je moet niet zot zijn om het tot rechter te schoppen.....maar het helpt wel veel. domme, onbekwame, wereldvreemde en overjarige rechters delen helaas de lakens (en niet de straffen) uit in een lachwekkend circus GENAAMD JUSTITIE

 • Leonard Tonnelier

  Gewoon alle rechters buiten en van nul herbeginnen. Maar dat kan niet, daar hebben onze even onbekwame politici voor gezorgd.

 • Luc Ver Eecke

  Ha , Lokeren is om zeep en zo gelijk aan de meeste andere steden !

 • DENIS BRAECKMAN

  Degoutant die mensen deden gewoon hun werk en krijgen er nog klop bij