Afwastoren zamelt leeggoed in

LUCIFER ART POOT FUTURISTISCHE BAR VOOR VAAT NEER IN FONNEPARK

Bëtül Guven, Wouter De Geest, Yentl Temmerman en Arne Verbiest voor de afwastoren die vanaf vrijdag dienst doet op de Fonnefeesten.
Foto's Yannick De Spiegeleir Bëtül Guven, Wouter De Geest, Yentl Temmerman en Arne Verbiest voor de afwastoren die vanaf vrijdag dienst doet op de Fonnefeesten.
Om het probleem van rondzwervende glazen en flessen op te lossen, schakelen de Fonnefeesten dit jaar de hulp in van Lucifer Art Project. De jongeren van jeugdhuis T-Klub construeerden een afwastoren in hun atelier. Gekostumeerde vrijwilligers zullen het leeggoed ophalen bij de festivalgangers.

Bij de aankondiging van de verhuis naar het Josephine Charlottepark eerder dit jaar, liet het festivalbestuur van de Fonnefeesten al optekenen dat ze het groene karakter van haar nieuwe thuisbasis ten volle wil uitspelen. Dé blikvanger op het vernieuwde festivalterrein wordt allicht de futuristische afwasbar van Lucifer Art.


De jongeren van het kunstproject dokterden een concept uit om het ophaalsysteem voor glazen in het Fonnepark vlotter te doen verlopen. "Op de Fonnefeesten wordt al jaren gewerkt met een waarborgsysteem voor glazen. Wie zijn 1 euro pand terug wil, moest zijn glas terugbrengen naar de toog. Dit veroorzaakte tijdens voorbije edities frustratie bij sommige festivalgangers omdat ze tijdens grote drukte twee maal in de wachtrij moesten gaan staan: één keer om te bestellen en één keer voor hun waarborg te recupereren", zegt Wouter De Geest van Lucifer Art. "Andere bezoekers hebben geen zin om hun optreden te onderbreken en laat hun glas of flesje achter", aldus Wouter De Geest.


Om die pijnpunten te verhelpen, bedacht Lucifer Art een afwasbar waar ze alle glazen en flesjes verzamelen op een centraal punt in het Fonnepark vanwaar ze opnieuw proper en leeg vertrekken naar de togen waar ze vandaan komen. Om de afwasbar aantrekkelijk te maken voor vrijwilligers én festivalbezoekers bedachten de jongeren van Lucifer Art een knotsgek verhaal. "Ons concept Kletskeskermes verwijst naar een drooglegging in 2098. Zelfverklaard heerser Bart Bachus stuurt kletsjunks via een tijdsgat naar 2015 om op festivals overschotten van dranken in achtergelaten flesjes en glazen te oogsten", verduidelijkt De Geest. Om de overschotten op te halen in het publiek kunnen we rekenen op de medewerking van toneelvereniging Sinfra Kidz die mee zal zorgen voor de animatie rond onze afwasbar.

Yannick De Spiegeleir

Water- en lichteffecten

De voorbije maanden knutselden de vrijwilligers van Lucifer Art naarstig aan hun afwastoren die later deze week verhuist van de T-Klub naar het Josephine Charlottepark. Via water- en lichteffecten aan de toren wil Lucifer de festivalbezoekers in het Fonnepark spektakel bieden. De opvallende constructie lijkt zo weggeplukt uit het decor van films als Waterworld of Mad Max. "De toren bestaat uit twee verdiepingen. Beneden worden de kletskes verzameld en glazen afgewassen met de nodige show waarna ze hun weg terug vinden naar de togen. Boven richten we met een volgspot op lege glazen in het publiek", geeft Arne Verbiest aan. De medewerkers van Lucifer wilden oorspronkelijk de propere glazen via een kabel- en katrollensysteem naar de togen verdelen boven het publiek, maar dat stuitte op een njet bij het festivalbestuur omwille van veiligheidsredenen. "Het kan misschien een idee zijn voor de volgende edities", lacht De Geest. "Het is afwachten hoe dit experiment zal verlopen, maar als het aanslaat, willen we dit project zeker uitbreiden naar andere festivals en evenementen."