"Wie zal opruimwerken betalen?"

SLUIKSTORTER LAAT 250 AUTOBANDEN ACHTER OP AKKER IN BREDENHOEKSTRAAT

Sluikstorters hebben zo'n 250 autobanden gedumpt op een akker in de Bredenhoekstraat. Door het vele slijk zal er gespecialiseerd materiaal nodig zijn om ze weg te halen.
Foto PKM Sluikstorters hebben zo'n 250 autobanden gedumpt op een akker in de Bredenhoekstraat. Door het vele slijk zal er gespecialiseerd materiaal nodig zijn om ze weg te halen.
De politie van Lokeren is een onderzoek gestart naar een uit de kluiten gewassen sluikstort. Onbekenden hebben op een akker in de Bredenhoekstraat een volledige container autobanden gedumpt. "We schatten dat er zo'n 250 banden liggen", zucht eigenaar Marleen D'hondt. "Het is schandalig dat de daders andere mensen opzadelen met de opruimings- en verwerkingskosten."

De akker in de Bredenhoekstraat in Lokeren is eigendom van Marleen D'hondt. De vrouw laat er elk jaar maïs planten, maar nu lag het perceel braak omdat er binnenkort een windmolen gebouwd wordt. "Tot onze grote verbazing troffen we er plots een enorme stapel autobanden aan", doet Marleen haar verhaal. "We wisten eigenlijk meteen dat het om een sluikstort ging. Het is namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurt. In november vorig jaar heeft er ook al iemand een berg houtsnippers gestort. Toen hebben we niet de moeite genomen om klacht in te dienen, omdat houtschors een organisch materiaal is dat verteert. Nu is het echter een enorme berg rubber waar we ook geen blijf mee weten."

Klacht ingediend

Marleen D'hondt diende klacht in bij de politie, maar vreest dat het bijzonder moeilijk zal worden om de dader te vinden. "We hebben zelf al navraag gedaan, maar niemand heeft iets opgemerkt. We vermoeden dat de dader langs is geweest tussen vrijdag en zaterdag. Aan de sporen te zien moet het een tractor geweest zijn met voorwielaandrijving en een kipwagen erachter." Marleen plaatste intussen een oproep tot getuigen op Facebook. "We vrezen zelf op te draaien voor de kosten. We hebben bij de intercommunale IDM aangifte gedaan van het sluikstort, maar kregen al te horen dat het om privéterrein gaat."

Kosten voor eigenaar?

Annick Maes, woordvoerster van IDM, bevestigt dat sluikstorten op privégrond normaal niet onder hun bevoegdheid valt. "We adviseren slachtoffers in de eerste plaats natuurlijk klacht in te dienen, zodat de politie op zoek kan gaan naar de daders. Als die niet gevonden worden, draait normaal gezien de eigenaar op voor de kosten. We kunnen ons in dit specifiek geval nog niet uitspreken over wie de factuur zal moeten betalen, maar het is zeker niet uitgesloten dat de eigenaar geheel of gedeeltelijk het verschuldigde bedrag zal moeten ophoesten. Normaal gezien kost de verwerking van één ton autobanden 121 euro. Daar komt echter ook nog de kost van werkuren bij. We zijn zelf al eens ter plaatse gaan kijken en in dit geval is er nog een bijkomend probleem dat de banden niet aan de kant liggen, maar midden op de akker. Door de regen is er veel slijk en een gewone vrachtwagen kan ze niet gaan opladen. Er moet dus al gespecialiseerd materiaal bijgehaald worden, tenzij de eigenaars de banden zelf met een tractor kunnen opladen en naar de kant van de weg brengen."