"Wakker gelegen toen machine kapot was"

Dankzij Andy Nimmegeers kan René Baert terug aan het werk met de machine waarmee hij al 50 jaar rolluiken maakt.
Foto YDS Dankzij Andy Nimmegeers kan René Baert terug aan het werk met de machine waarmee hij al 50 jaar rolluiken maakt.
Als enige in Vlaanderen vervaardigt René Baert (75) nog steeds houten rolluiken. Hij gebruikt daarvoor al een halve eeuw dezelfde machine. Het bezorgde hem slapeloze nachten toen het toestel vorige maand voor de eerste keer dienst weigerde. Andy Nimmegeers uit Lokeren ontpopte zich tot reddende engel door de machine te herstellen.

Sinds zijn veertiende werkt de nu 75-jarige René Baert mee in de onderneming die gesticht werd door zijn vader Alfons en vandaag gerund wordt door de derde generatie. Nog elke dag staat hij voor dag en dauw op om erop toe te zien of alles goed verloopt in het bedrijf.


Daarnaast staat hij zelf nog steeds hoogstpersoonlijk in voor de productie van de houten rolluiken. "Sinds de opkomst van de kunststof is dat een niche geworden. Vandaag zijn we de enige in Vlaanderen die houten rolluiken produceren. Onze afnemers zijn voornamelijk mensen met geklasseerde historische huizen", vertelt René.

Slijtage

De rolluiken worden al vijftig jaar vervaardigd met hetzelfde mechanische toestel, dat nog nooit een dag defect was. Tot vorige maand, toen de slijtage uiteindelijk toesloeg en de machine na een hels kabaal dienst weigerde. René zat met de handen in het haar.


Gelukkig kon hij de hulp inschakelen van Andy Nimmegeers. De Lokeraar heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in machinebouw en het herstel van oude apparaten. Hij ontpopte zich tot reddende engel voor René. Na drie weken sleutelen aan de machine werkt ze terug als vanouds en kan de vakman terug op beide oren slapen.

Bestelling in Frankrijk

"Ik heb het toestel volledig gedemonteerd. Om de versleten onderdelen te vervangen moesten we een bestelling plaatsen in Frankrijk. Nu het toestel gemaakt is, kan het zeker nog een halve eeuw mee", glundert Nimmegeers.


Ook René denkt op zijn 75ste nog lang niet aan stoppen. "Ik maak houten rolluiken tot ik erbij neerval. Ik zou niet weten hoe ik mijn dag anders moet invullen", besluit hij. (YDS)