"Vrijend koppel betrapt in jeneverkot"

SCHOONMAAKPLOEGEN DOEN VERRASSENDE ONTDEKKINGEN OP FESTIVALTERREINEN

Nachttoezichter Patrick Gryp (links) handtekent de bestelbon voor de dranklevering.
Yannick De Spiegeleir Nachttoezichter Patrick Gryp (links) handtekent de bestelbon voor de dranklevering.
Nadat de laatste feestvierders de festivalterreinen verlaten hebben, schieten de vrijwilligers en stadsdiensten in gang om de volgende festivaldag voor te bereiden. Tot in de vroege uurtjes zijn ze in de weer om de Grote Kaai en het Fonnepark opnieuw kraaknet te maken. Hard werken, al is er af en toe tijd voor een grapje en een rondleiding voor heel vroege festivalgangers. Vaak doen ze verrassende ontdekkingen op het terrein.

Na de doortocht van duizenden festivalbezoekers arriveert Patrick Gryp rond 4 uur om de Grote Kaai in gereedheid te brengen voor een nieuwe dag. De nachttoezichter controleert de leveringen van de drank en het eten. "Elke dag levert de brouwer hier gemiddeld zo'n 200 vaten bier om onze togen opnieuw te bevoorraden", vertelt Gryp. "Ik overleg ook met de stadsdiensten over de opkuis van het terrein en sta via de radio in contact met de mensen van het securityteam die de nachtbewaking van het terrein op zich nemen."

Kris Fermont, Jimmy Pringels en Patrick De Beule klinken op een geslaagde opkuis.
Yannick De Spiegeleir Kris Fermont, Jimmy Pringels en Patrick De Beule klinken op een geslaagde opkuis.

The Cure

Sinds het afzakcafé de Plongeur de deuren gesloten heeft, is het rustiger werken voor de nacht- en ochtendploeg van de Lokerse Feesten. Het is nu veel rustiger op het terrein in de vroege uurtjes, want na het optreden van de dj moeten de festivalbezoekers de Grote Kaai verlaten. Vroeger bleven er nog een aantal feestgangers hangen. Om 6 uur 's ochtends heb ik ook ooit eens een rondleiding gegeven op het terrein voor Amerikaanse fans van The Cure die al zo vroeg voor de deur stonden om het concert 's avonds bij te wonen." Hij heeft zich nog nooit moeten reppen om het terrein in propere staat af te leveren, maar één keer liep het wel grondig mis. "Een aantal jaren geleden hadden we een privéfirma ingeschakeld om de stadsdiensten bij te staan bij de opkuis. De Grote Kaai was toen nog een grindparking en met hun blazers hadden ze per abuis al togen in stof gehuld. Die hebben we toen in allerijl nog moeten opkuisen. Sindsdien laten we die taak volledig over aan de mensen van de stad", lacht Gryp.

Stukjes glas

Patrick De Beule, Jimmy Pringels en Kris Fermont staan elke dag paraat om het Fonnepark op te kuisen samen met een ploeg van de stadsdiensten. "Wij zorgen dat de tafels en stoelen aan de kant staan en de glazen zijn opgeruimd zodat de mensen van de stad de vloer kunnen kuisen. Zij leveren overigens puik werk. Voor onze kindernamiddag hebben ze de vloer speciaal een tweede keer geveegd zodat de kinderen zich niet zouden bezeren aan verdwaalde stukjes glas", zegt De Beule. De vrijwilliger is tien dagen niet weg te slaan op de Fonnefeesten. "Ik help ook tijdens de opbouw en pik geregeld nog optredens mee of help 's avonds op het terrein. Het gebeurt wel eens dat ik hier blijven slapen."


Sinds dit jaar wordt het terrein in het Josephine Charlottepark afgesloten, maar toen het festival nog op de Oude Vismijn gevestigd was, vonden de vrijwilligers regelmatig verdwaalde feestgangers op hun weg. "Zo hebben we ooit eens een vrijend koppeltje betrapt in een jeneverkraam aan café Shooters." De medewerkers van de Fonne halen ook al graag eens een geintje uit met elkaar. "Een paar jaar geleden hadden we Patrick zijn fiets in de toren naast het podium gehangen. We hadden hem ingepakt in plastic folie en alle togen hadden er een gadget aan gehangen. Het was nogal een zicht. Toch had Patrick het niet in de gaten tot iedereen naar boven aan het kijken was", lacht Pringels. "We hebben ook ooit één keer enkele glazen aan de toog vastgeplakt met secondelijm. De verbaasde blik van de medewerker die ze wilde opkuisen, was geld waard."