"Veilig naar school vanaf eerste schooldag"

TUNNEL ONDER SPOREN VERVANGT OVERWEG IN SPOELEWIJK

De nieuwe tunnel onder de sporen werd gisteren 'ingefietst' door kinderen uit de Spoelewijk.
Foto Yannick De Spiegeleir De nieuwe tunnel onder de sporen werd gisteren 'ingefietst' door kinderen uit de Spoelewijk.
Ouders in de Lokerse Spoelewijk kunnen hun kroost morgen met een gerust hart naar school laten fietsen. Spoorwegbeheerder Infrabel en de stad Lokeren openden gisteren de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorlijn tussen Lokeren en Zele. De veilige verkeersverbinding vervangt de overweg in de Driesstraat, die maandag definitief dicht gaat.

Geen wijk in Lokeren die de afgelopen jaren zo snel groeide als de Spoele. Heel wat jonge gezinnen vonden de weg naar de vele nieuwe woonbuurten. De stedelijke basisschool Spoele zag haar leerlingenaantal stelselmatig aangroeien. Op 1 september zullen er ongeveer 550 kinderen school lopen.


De onveilige verkeersroute naar de school was echter al langer een doorn in het oog van vele ouders. Enkele jaren terug werd vanuit de ouderraad het initiatief geopperd om een fiets- en voetgangerstunnel onder de sporen aan te leggen. Met dat idee gingen spoorwegbeheerder Infrabel en de stad Lokeren aan de slag. Ze pompten samen een half miljoen euro in het project. De aanleg nam ongeveer een jaar in beslag. De aanleg van de tunnel past ook in de ambitie van Infrabel om zoveel mogelijk (onveilige) overwegen te sluiten. Vanaf volgende week maandag (4 september) sluit de overweg in de Driesstraat voorgoed. Gemotoriseerd verkeer zal zich dan verplaatsen via de overweg in de Bokslaarstraat of de tunnel onder de spoorweg in de Lokerhoutstraat.

Auto aan de kant

"We kunnen het enkel toejuichen dat onze leerlingen vanaf vrijdag (morgen, red.) op de eerste schooldag zich veilig naar school kunnen verplaatsen. We hopen dat het ouders kan motiveren om hun wagen aan de kant te laten staan, zodat het aantal auto's in de schoolomgeving vermindert. Ook die evolutie zal de verkeersveiligheid verhogen", zegt Vanja Colson, directrice van de stedelijke basisschool.


Schepen van Mobiliteit Sabine Van Rysselberghe (Open Vld) is tevreden dat het project eindelijk is afgerond. "Spoele heeft zich in sneltempo ontwikkeld met de komst van tal van nieuwe gezinnen. Ook kinderen die aan de andere kant van het spoor wonen, zullen zich nu veilig kunnen verplaatsen. Een bevraging onder de ouders leerde ons dat een pak meer leerlingen met de fiets naar school zou komen als deze veilige verbinding gerealiseerd werd. Bovendien gaan we dit najaar ook voor verlichting zorgen op het fietspad langs de spoorlijn tussen Lokeren en Zele."

Veiliger dorp

Intussen maakt de stad ook elders werk van veiligere schoolomgevingen. "De werken voor een veilig fietspad in Doorslaar zijn intussen afgerond en ook in Oudenbos wordt de laatste hand gelegd aan de aanleg van nieuwe voetpaden", somt Van Rysselberghe op. "We verwachten ook dat in Eksaarde eerstdaags de werken aanvatten om de omgeving rond het kruispunt tussen Bautschoot, de Rechtstraat en Eksaarde-dorp veiliger te maken voor de vele leerlingen die er dagelijks passeren."