"Vanuit badkamer artiesten spotten"

NIEUWE BUREN ROND FESTIVALTERREINEN GENIETEN MEE VAN FEESTEN

Rita Rooms en Luc Deleenheer op hun terras met uitzicht op de Grote Kaai.
Yannick De Spiegeleir Rita Rooms en Luc Deleenheer op hun terras met uitzicht op de Grote Kaai.
Zowel de Lokerse Feesten als de Fonnefeesten hebben dit jaar nieuwe buren. De bewoners van residentie Vlasmolen genieten van hun prachtig uitzicht op de Grote Kaai. Ook in de Gasstraat valt het Fonnepark in de smaak. Al zijn er wel enkele opmerkingen over geluidsoverlast. De bewoners willen na de feestweek eens samenzitten voor een evaluatie. Een buur wachtte die niet af en diende klacht in.

Luke Pritchard, zanger van The Kooks, betuigde deze week nog zijn medeleven aan de bewoners van residentie De Vlasmolen. Het gloednieuwe appartementencomplex grenst pal naast het podium op de Grote Kaai, maar een rondvraag leert dat de bewoners vooral genieten van hun zitje op de eerste rij. "We kunnen de artiesten niet zien optreden vanop ons terras, maar hebben wel een prachtig overzicht over het festivalterrein. En vanuit onze badkamer kunnen we vaak een glimp opvangen van de artiesten als ze afgezet worden aan het podium", zegt Luc Lebeer. "Vrienden die op de Grote Kaai staan, sturen ons een smsje dat ze ons gespot hebben op ons terras en dan zoeken we hen met de verrekijker in het publiek en zwaaien we naar hen."


Luc Deleenheer en zijn echtgenote Rita Rooms kochten een appartement in de Vlasmolen om te verhuren, maar pikten deze week zelf al enkele optredens mee in hun nieuwe eigendom. "Normaal ging het appartement, maar klaar zijn in november, maar we zijn blij dat we hier zelf al enkele optredens kunnen meemaken", zegt Deleenheer. "Bovendien is de geluidsoverlast zeer beperkt, als we de ramen sluiten, horen we amper iets. Van ons mogen de Feesten hier nog lang blijven op de Grote Kaai."

Fonnevoorzitter Bernie Caessens en bewoonster Cristina Mafteiu klinken op de goede relatie.
Yannick De Spiegeleir Fonnevoorzitter Bernie Caessens en bewoonster Cristina Mafteiu klinken op de goede relatie.

Evaluatie

Voorzitter Jan Cools benadrukt dat de Lokerse Feesten veel belang hechten aan de relatie met de buren. "We proberen de overlast tot een minimum te beperken en organiseren voor én na het festival een vergadering met de bewoners om de organisatie te evalueren."


Na het verdwijnen van de Polifonics kregen de bewoners van de Gasstraat dit jaar opnieuw een tiendaags festival in hun buurt met de verhuis van de Fonnefeesten naar het Josephine Charlottepark. Het festival wordt overwegend positief onthaald, al zijn er wel enkele opmerkingen over geluidsoverlast. "We zijn heel tevreden over de zorg van het festival voor het park en hebben geen last van vandalisme in de straat. Het festivalbestuur heeft ook rekening gehouden met enkele praktische opmerkingen die we hadden tijdens de buurtvergadering", zegt Cristina Mafteiu. "Anderzijds is het niet gemakkelijk om de slaap te vatten 's nachts door het lawaai van de muziek. Mijn kind slaapt tijdelijk bij mijn ouders, maar we hopen dat we na het festival even kunnen samenzitten met het festivalbestuur." Ook Annemie Van Driessche en Ann Van de Voorde kunnen leven met de Fonnefeesten in hun achtertuin. "Het park is heel gezellig ingericht en omdat het zo dicht is, pikken we zelf een deel van de ambiance mee. Het is wel iets moeilijker dan anders om een parkeerplaats te vinden in onze straat, maar dat nemen we er graag bij."

Luc Lebeer overschouwt met zijn verrekijker het publiek op zoek naar kennissen en vrienden.
Yannick De Spiegeleir Luc Lebeer overschouwt met zijn verrekijker het publiek op zoek naar kennissen en vrienden.

Klacht

Fonnevoorzitter Bernie Caessens toont begrip voor de opmerkingen van de buurt. "Het evenwicht tussen de buur die zijn nachtrust wil en de feestganger die plezier wil maken, is broos. Wij doen er alles aan om de geluidsnorm van 98 decibel te halen, die nog lager ligt dan het wettelijk gemiddelde. Na onze eerste editie in het park willen we gerust rond de tafel zitten met de omgeving voor een evaluatie. Maar we betreuren het wel dat er ondertussen al een pv is opgemaakt voor geluidsoverlast door een klacht uit de buurt."