"Pros was de voorloper van Urbanus"

VERZAMELAAR ONTDEKT VROEGE STRIPTEKENINGEN VAN WILLY LINTHOUT

Verzamelaar Gerry Van Laer en striptekenaar Willy Linthout toosten met een Cesarbier op de ontdekking van de oude striptekeningen.
Yannick De Spiegeleir Verzamelaar Gerry Van Laer en striptekenaar Willy Linthout toosten met een Cesarbier op de ontdekking van de oude striptekeningen.
Verzamelaar Gerry Van Laer heeft enkele van de allereerste stripverhalen van Willy Linthout ontdekt in het schoolarchief van VTI Sint-Laurentius. De geestelijke vader van de Urbanusstrip was 14 jaar toen hij de verhalen van Prosperken tekende voor de schoolkrant.

Gerry Van Laer uit Ranst is een gepassioneerd verzamelaar van het werk van Willy Linthout (61). "Ik heb alle strips die Willy ooit heeft uitgegeven. Niet alleen van Urbanus, maar ook minder bekende reeksen als Roboboy of Het Laatste Station. Daarnaast verzamel ik ook merchandising zoals sleutelhangers, portefeuilles en de kroonkurken van het Cesarbier."


De honger van de verzamelaar is echter onstilbaar. "Willy had me zelf ooit eens verteld dat zijn eerste tekeningen verschenen waren in Contactlens, het schoolkrantje van het VTI, waar hij als tiener op school zat." Van Laer trok zijn stoute schoenen aan en contacteerde de schooldirectie op zoek naar de verloren gewaande tekeningen. "Adjunct-directeur Stephan Beirnaert was zeer behulpzaam en in het archief vond ik tot mijn verrassing de meeste jaargangen van het schoolkrantje waaraan Willy meewerkte."

Het stripfiguurtje Prosperken in een van de verhalen.
Yannick De Spiegeleir Het stripfiguurtje Prosperken in een van de verhalen.

Kweepeer

"De eerste tekeningen van Willy dateren van 1968, wanneer hij als 14-jarige debuteert met 'De Dolle Grappen van Prosperken'. Urbanuspersonages zoals meester Kweepeer, toen meester Snot, of meneer Pastoor duiken al op. Er is zelfs een mop die later terugkeert in het Frietkotmysterie, de allereerste strip van Urbanus."


Ook Linthout zelf is enthousiast over de herontdekking van zijn eerste werk. "Omdat ze op school wisten dat we graag tekenden, vroegen ze mij en mijn broer Antoine bij de oprichting van het schoolkrantje voor illustraties te zorgen. Prosperken was vernoemd naar de Prosper Thuysbaertlaan, waar het VTI vandaag nog altijd ligt. Hij was een soort Urbanus avant-la-lettre."


Als tiener ondertekende Linthout zijn strips als Ribbonwood: de Engelse vertaling van zijn familienaam. "Prosperken en de andere strips uit die tijd hebben de basis gelegd voor mijn latere werk. In mijn strips voor de schoolkrant voerde ik ook leerkrachten op. De ene kon daar al beter mee lachen dan de andere", grijnst Linthout.


In onderling overleg met de tekenaar zal een selectie van scans uit de schoolkranten online beschikbaar worden gesteld via www.urbanusfan.be. Ook Willy Linthout zelf heeft plannen met zijn eerste pennentrekken. "Ik wil ze graag opnemen in een overzichtsboek van mijn werk", klinkt het.