"Pintje moet hier betaalbaar blijven"

BART MERTENS VOLGT BERNIE CAESSENS OP ALS VOORZITTER FONNEFEESTEN

Bernie Caessens en zijn opvolger Bart Mertens bij het standbeeld van de legendarische Fonne op de Oude Vismijn.
Foto YDS Bernie Caessens en zijn opvolger Bart Mertens bij het standbeeld van de legendarische Fonne op de Oude Vismijn.
De Fonnefeesten beleefde vorig jaar een boerenjaar in het Josephine Charlottepark. Na 13 jaar als voorzitter van de Fonnefeesten besliste Bernie Caessens om afscheid te nemen op een hoogtepunt. Zijn opvolger Bart Mertens wacht de taak om het succes op de nieuwe locatie te bevestigen. "We willen een festival blijven dat betaalbaar is voor iedereen", onderstreept hij zijn ambitie.

Bernie Caessens nam in 2002 de rol van Guy Van Acker over als voorzitter van de Fonnefeesten. Op een kleine tussenpauze na zal hij 13 jaar aan het roer hebben gestaan, waarvan 12 jaar op de Oude Vismijn. Maar zijn grootste verdienste als opperhoofd van het gratis stadsfestival bereikte hij vorig jaar met de geslaagde verhuis naar het Josephine Charlottepark.

Yannick De Spiegeleir

Heimwee

De eerste steen van de nieuwe woonsite op de Oude Vismijn moet nog gelegd worden, maar van zodra Caessens en zijn bestuursploeg op de hoogte waren van de bouwplannen op hun festivalsite schoten ze in actie om de verhuis naar de overkant van de Durme in gang te zetten. Het idee bleek achteraf een geniale zet. De bezoekers vonden vorig jaar massaal de weg naar het 'Fonnepark' mede dankzij het stralende weer en de gezellige groene omgeving. De heimwee naar de Oude Vismijn was plotsklaps verdwenen.


Caessens (40) die een gezin en eigen bedrijf heeft, gaf tijdens de vorige zomer al te kennen dat hij de fakkel wilde doorgeven. Bestuurslid Bart Mertens (40) besliste om de handschoen op te nemen. De generatiegenoten zaten in hun tienerjaren nog samen achter de schoolbanken in het Atheneum. De opvolger van Caessens is in elk geval gepokt en gemazeld in de Lokerse festivalwereld. "Ik ben begonnen als garçon op de Lokerse Feesten, maar na de verhuis naar de Grote Kaai besliste ik om te blijven op de Oude Vismijn. Ik was er bij toen de plannen voor de Fonnefeesten werden uitgetekend op een bierviltje", lacht Mertens. Hij zal zijn ervaring kunnen gebruiken, want als voorzitter krijgt hij een mooie, maar zware erfenis op zijn bord: het succes van het Fonnepark bevestigen.


De kinderziektes waarmee het festival vorig jaar kampte door het succes worden alvast aangepakt. "Meer veiligheidspersoneel om het terrein te monitoren, een extra sneltoog in het weekend en nieuw toiletdorp op de speelplaats van het VTI moeten het aangenaam houden voor iedereen", verduidelijkt Mertens. "Ook onze Food Street zal meer uitlopen op het festivalterrein zodat mensen die een hapje eten meer betrokken zijn bij de optredens. En onze kindernamiddag wordt meer afgestemd op families. Ook de ouders moeten er van kunnen genieten met bijvoorbeeld een extra optreden op ons podium."


Ondanks de kleine veranderingen hamert de nieuwe voorzitter er op dat het DNA van de Fonnefeesten ook onder zijn bewind hetzelfde zal blijven: gezellig, gratis én voor iedereen. "Als bestuurslid ben ik al enkele jaren mee verantwoordelijk voor de drank op het plein. We willen dat een pint betaalbaar blijft voor elke bezoeker en verhogen de drankprijs enkel als het niet anders kan. We willen ook niet groter worden dan we nu zijn. Het moet aangenaam blijven. De Lokerse Feestweek is in het leven geroepen om de Lokeraar het gevoel te geven dat hij op reis kan in eigen stad. Dat blijft de insteek."

Yannick De Spiegeleir

Goede contacten

De voorbije jaren werd het water ook minder diep tussen de Lokerse Feesten en Fonnefeesten door de goede contacten tussen Bernie Caessens en Feestenvoorzitter Jan Cools. Een elan waarop ze bij de Fonnefeesten willen doorgaan. "We doen nu al een beroep op dezelfde securityfirma, maar ook op logistiek vlak moeten er zeker samenwerking mogelijk zijn. En ook de pendelnachtbussen die de Lokerse nu inleggen, kunnen interessant voor ons zijn. En waarom zouden we samen geen veerbotendienst kunnen inleggen naar de nieuwe festivalcamping in het provinciaal domein Puyenbroeck", laten Caessens en Mertens een ballonnetje op. "Tot slot zal ook duurzaamheid belangrijker worden. Over een paar jaar moeten we zeker met herbruikbare bekers kunnen werken."


De Fonnefeesten starten vrijdag om 20 uur met De Préhistorie Live. Info: www.fonnefeesten.be.