'Jazzklub' is welkom bij AVLO

NA DRIE JAAR ZOEKEN EINDELIJK NIEUWE THUISHAVEN

Patrick Van Waes, Veerle Baeyens, Gerda Zaman en Iwein Van Malderen legden de basis voor hun samenwerking tijdens de uitreiking van de Meest Verdienstelijke Lokeraar.
Yannick De Spiegeleir Patrick Van Waes, Veerle Baeyens, Gerda Zaman en Iwein Van Malderen legden de basis voor hun samenwerking tijdens de uitreiking van de Meest Verdienstelijke Lokeraar.
Na een jarenlange zoektocht heeft de Lokerse Jazzklub eindelijk een nieuwe uitvalsbasis gevonden. Vanaf september verruilt ze haar vertrouwde stek in de Gasstraat voor het clubhuis van AVLO. De atletiekvereniging zal haar lokalen deze zomer aanpassen om er een gezellige concertzaaltje van te maken.

De Lokerse Jazzklub bestaat al meer dan een halve eeuw en is daarmee een van de oudste muziekclubs van het land. Drie jaar geleden kreeg het bestuur van de traditievereniging echter te horen dat ze haar huidige uitvalsbasis in de Gasstraat in het gebouw van de voormalige vatenmakerij De Palmenaer op termijn moest verlaten. De eigenaar wil er namelijk een nieuw woonproject neerpoten.


De zoektocht naar een nieuwe thuishaven liep niet over rozen. "We hebben de afgelopen jaren verschillende pistes bewandeld. Vaak lag de huurprijs te hoog, moest er nog veel gerenoveerd worden of was de vloer onstabiel", herinnert Iwein Van Malderen zich een incident van vorig jaar.

Het De Groote-Faes Duo-gaf zondag al een aperitiefconcert in het clublokaal van de atletiekvereninging.
Yannick De Spiegeleir Het De Groote-Faes Duo-gaf zondag al een aperitiefconcert in het clublokaal van de atletiekvereninging.

Door vloer gezakt

De voorzitter van de Lokerse Jazzklub kwam namelijk lelijk ten val toen hij de vloer zakte tijdens een plaatsbezoek in de voormalige Windekindschool.


Uiteindelijk had de Jazzklub zich al neergelegd bij een pop-upwerking, waarbij de concerten in verschillende café's en huiskamers zouden plaatsvinden. "We keken al op tegen het gesleur met drank en technische apparatuur."


In extremis viel begin dit jaar dan toch nog een oplossing uit de bus. "Tijdens de uitreiking van de award van Meest Verdienstelijke Lokeraar aan AVLO raakte ik aan de praat met hun voorzitter, Patrick Van Waes. Hij kwam op de proppen met het idee om onze concerten in hun clubhuis te laten doorgaan."


En zo geschiedde. Afgelopen zondag vond al een eerste aperitiefconcert plaats in de kantine van de atletiekvereniging. "Deze zomer, als het atletiekseizoen stil ligt, gaan we het clublokaal aanpassen.


Het krijgt een nieuw likje verf en we gaan ook akoestische panelen en aangepaste verlichting plaatsen om onze accommodatie geschikt te maken voor jazzconcerten", legt Van Waes uit.


De Lokerse atletiekvereniging ziet in de samenwerking een win-winsituatie. "Ons clublokaal werd vandaag al afgehuurd voor aan privé-personen, maar met de Jazzklub beschikken we nu over een vaste huurder", verduidelijkt Van Waes. "Zo wordt onze infrastructuur optimaal benut. De samenwerking met andere verenigingen juichen we ook toe. Ook wielertoeristenclub de Torentrappers koos voor ons lokaal als uitvalsbasis."

Vanaf september

Nog tot juni vinden de concerten van de Lokerse Jazzklub plaats in de Gasstraat. In september start het nieuwe seizoen in het clubhuis van AVLO. Meer info via www.lokersejazzklub.be.