"Hoe kan zo iemand in Doel werken?"

VRAGEN IN GEMEENTERAAD OVER CRIMINEEL VERLEDEN SYRIËSTRIJDER

Ilyass Boughalab werkte drie jaar in e kerncentrale van Doel.
IMAGEGLOBE Ilyass Boughalab werkte drie jaar in e kerncentrale van Doel.
De 26-jarige Vlaamse Syriëstrijder Ilyass Boughalab die lange tijd in de kerncentrale van Doel werkte, was geen onbekende voor de politie. In Lokeren, waar hij tot november 2012 woonde, was hij gekend voor tal van criminele feiten waaronder slagen en verwondingen. Zijn dossier werd gisteravond besproken in een geheime zitting van de gemeenteraad.

De laatste officiële woonplaats van Syriëstrijder Ilyass Boughalab was Borgerhout, maar de jongeman is geboren en opgegroeid in Lokeren. Dat hij naar het front in Syrië was vertrokken, moest de politie via de krant vernemen. "Volgens onze gegevens heeft hij tot 5 november 2012 in de Oude Bruglaan gewoond. Hij is daarna met zijn echtgenote verhuisd naar Antwerpen", zegt korpschef Patrick Trienpont. "Hij was bij ons gekend voor tal van criminele feiten zoals slagen en verwondingen maar we hadden geen weet over radicalisering. We zijn pas te weten gekomen dat hij naar Syrië was vertrokken, toen zijn naam en foto in de krant was verschenen in het kader van het proces tegen Sharia4Belgium."


Boughalab ging in 2009 aan de slag bij Vinçotte en bleef daar tot 19 oktober 2012. Toen diende hij zelf zijn ontslag in. In dezelfde periode gaf ook zijn collega Elias Taketloune er de brui aan. Samen vertrokken ze op 13 november 2012 naar Syrië, waar ze zich aansloten bij de terroristische organisatie Majlis Shura Al Mujahidin. De verhuis naar Antwerpen was dus blijkbaar maar een tussenstap voor het echte doel: gaan strijden in Syrië.

Ilyass Boughalab.
Kristof Pieters Ilyass Boughalab.

Gescreend

Tijdens zijn werk bij Vinçotte had Boughalab toegang tot de kerncentrale van Doel, waar hij voor de keuring van de lasnaden instond. Verschillende politici uit de Lokerse gemeenteraad vragen zich luidop af hoe de man ooit een veiligheidsmachtiging heeft gekregen. Volgens Electrabel werd hij bij zijn aanwerving in 2009 gescreend. Hij zou pas later geradicaliseerd zijn. Hij werd in ieder geval pas vanaf 2012 opgevolgd door de Staatsveiligheid. "We kunnen maar opgelucht zijn dat hij Syrië koos als strijdtoneel en niet de kerncentrale van Doel", klinkt het bij de gemeenteraadsleden. De familie van Boughalab verklaarde aan de speurders van de federale politie dat hij allesbehalve extremistisch was toen hij bij Vinçotte aan de slag ging. Volgens zijn familie werd hij gebrainwasht door zijn collega Elias Taketloune. Over het lot van Ilyass Boughalab is voorlopig niks met zekerheid geweten. Er circuleert op Twitter wel een foto van een lijk dat van deze Vlaamse Syriëstrijder zou zijn, maar dat is nog niet bevestigd. Zijn zwangere vrouw zou bij een bombardement eind 2013 al gesneuveld zijn.


In de gemeenteraad werd ook gepeild naar andere Syriëstrijders. Er doen geruchten de ronde dat er nog andere jongeren uit Lokeren vertrokken zouden zijn. De politie van Lokeren heeft daar geen weet van. "We hebben alleen kennis van Ilyass Boughalab en zijn echtgenote", zegt Trienpont.


Tegen Boughalab wordt een celstraf van vijf jaar geëist voor zijn betrokkenheid bij het conflict in Syrië.