"Geen opvolging na vier generaties"

FAMILIE VAN ACKER STOPT NA 89 JAAR MET SCHOENENHANDEL

Het begin: de eerste generatie schoenenhandelaars van de familie Van Acker voor hun zaak in 1928.
Yannick De Spiegeleir Het begin: de eerste generatie schoenenhandelaars van de familie Van Acker voor hun zaak in 1928.
De gekende Lokerse schoenenzaak Marobel sluit deze zomer na 40 jaar de deuren. De familie zit al sinds 1928 in de schoenenbusiness. Huidig zaakvoerders Rosemary (69) en Frank Van Acker (61) gaan met pensioen en zetten er een punt achter bij gebrek aan opvolgers. "We zullen onze trouwe klanten missen", klinkt het.

De geschiedenis van het Lokerse familiebedrijf gaat ver terug in de tijd. Stichter Cesar Van Acker startte in 1928 een schoenfabriek op. In de hoogdagen werkten er ruim 65 mensen. Nadien namen de zoons van Cesar, Antoon en Juliaan, het roer over. Ze starten in de jaren 60 met de productie van het Lokerse schoenenmerk 'Arbo Shoe'. "Het leder werd geïmporteerd uit Zuid-Amerika, niet vanzelfsprekend in die tijd. De kwaliteitsschoenen vielen in de smaak tot buiten onze landsgrenzen", zegt Rosemary Van Acker.


In de jaren 70 maakte het familiebedrijf de omslag naar de winkel die het vandaag nog steeds is. Menig Lokeraar en vele andere gezinnen uit de wijde omtrek vonden hun weg naar het toenmalige winkelpand in de Groendreef waar tot voor enkele jaren de Kringwinkel gevestigd was. De persoonlijke en hartelijke aanpak van de zaakvoerders viel in de smaak.


Onder impuls van Rosemary Van Acker en haar neef Frank, die eind jaren tachtig in de zaak stapten, verhuisde de winkel negentien jaar geleden van de bakermat in de Groendreef naar de Tweebruggenstraat even verderop, waar het schoenen- en sportcenter tot vandaag gevestigd is. "De verhuis was een logische en goede zaak om de concurrentie met de baanwinkels aan te gaan. In de Groendreef lagen we een beetje uit het zicht."

Frank, Rosemary en Heidi zetten deze zomer een punt achter schoenenzaak Marobel.
Yannick De Spiegeleir Frank, Rosemary en Heidi zetten deze zomer een punt achter schoenenzaak Marobel.

Geen vennoot

Bijna twintig jaar runden Rosemary en Frank, later ook bijgestaan door Rosemary's dochter Heidi en winkeldames Katelijne Ballinckx en Katelijne De Beule, de gekende familiezaak, maar daar komt deze zomer dus een einde aan. "Frank en ik hebben, gezien onze leeftijd, beslist om met pensioen te gaan en Heidi heeft na een vruchteloze zoektocht naar een vennoot beslist zich te richten op andere professionele plannen", vertelt Rosemary. "Daarom hebben we beslist om er een punt achter te zetten. Met spijt in het hart weliswaar, want we zullen onze vele trouwe klanten missen."


Rosemary en Frank kijken met veel voldoening terug op de afgelopen decennia. "Ook heel wat spelers van Sporting Lokeren kwamen geregeld bij ons hun schoenen kopen. Zo kregen we hier geregeld Jan Koller over de vloer."


Vanaf deze week start een totale uitverkoop in de winkel. Die loopt tot eind juni en daarna gaat het licht voorgoed uit in de zaak van vier generaties Lokerse schoenenhandelaars.