"Derde keer dat ze tegen gevel zitten"

AUTO KNALT 200 JAAR OUDE SMIDSE BINNEN

De auto reed op het kruispunt rechtdoor en knalde dwars door de gevel van de woning.
Kristof Pieters De auto reed op het kruispunt rechtdoor en knalde dwars door de gevel van de woning.
Een auto is in de nacht van zondag op maandag dwars door de gevel geknald van een 200 jaar oude smidse in de Rechtstraat in Eksaarde. Het historisch waardevolle pand is eigendom van de bekende bloemenkunstenaar Daniël Ost. "Het is al de derde keer dat ze tegen de gevel zitten en dit keer is de ravage heel groot. Ik hoop dat het stadsbestuur nu eindelijk actie onderneemt en paaltjes plaatst."

Bewoner Peter Heyrman (54) kwam er met de schrik vanaf, maar was gisteren nog altijd zwaar onder de indruk. Heyrman nam een half jaar geleden zijn intrek in het gebouw nadat het pand door eigenaar Daniël Ost grondig gerenoveerd werd. "Het is een fantastisch mooie woning, maar ik had wel al gemerkt dat het huis aan een erg gevaarlijk kruispunt ligt", vertelt hij.

Bewoner Peter Heyrman bij de gestutte muur in de eetkamer.
Kristof Pieters Bewoner Peter Heyrman bij de gestutte muur in de eetkamer.

Oorverdovend gedaver

"Het ongeval is gebeurd rond 0.50 uur. Gelukkig zat ik op dat moment niet in de eetkamer, maar was ik achteraan de woning met iets bezig. Plots klonk er een oorverdovend gedaver. Ik ging meteen poolshoogte nemen en zag plots een auto in de eetkamer staan. Er was overal stof, het meubilair was alle kanten op geslingerd en er was een groot gapend gat in de gevel. De chauffeur, een jongeman, bleek ongedeerd. Hij was wel in shock."


De bestuurder had volgens getuigen kort voor het ongeval een inhaalmanoeuvre gedaan en was op het T-kruispunt van de Rechtstraat en Bautschoot rechtdoor gereden, recht de woning binnen. De jongeman probeerde na het ongeval de nummerplaten van zijn wagen te halen en wou die bij de buren verstoppen, maar daar kon de politie een stokje voor steken. Hij bleek onder invloed van alcohol. De chauffeur kwam zich na verhoor wel verontschuldigen voor de aangerichte ravage.

Groot gat

En die is wel erg groot. In de gevel van het historisch pand gaapt nu een gat van drie op vier meter. "Er zijn twee ramen en een stuk gevel weg", somt Peter op. "Gelukkig is het plafond op de bovenverdieping bij een renovatie vervangen en verstevigd. Anders was het huis zeker ingestort. De zoldering is nu al duidelijk gezakt en er zitten grote scheuren in de gevel." Peter Heyrman was gisteren al volop bezig met de opkuis en is ondanks het ongeval vastbesloten om er te blijven wonen. "Natuurlijk ben ik wel wat van mijn melk, maar ik ga zeker niet verhuizen omwille van dit ongeval", verzekert hij. "Ik hoop wel dat de stad eindelijk eens werk gaat maken van een betere beveiliging en paaltjes wil zetten."

Derde keer

Eigenaar Daniël Ost, de bekende bloemenkunstenaar uit Sint-Niklaas, sluit zich hierbij volmondig aan. "Het is namelijk al de derde keer dat ze tegen de gevel zitten", zucht hij. "Twee keer werd er vluchtmisdrijf gepleegd. De eerste keer zat er een auto in de badkamer. Gelukkig zat er op dat moment niemand in het bad. De tweede keer knalde een voertuig net als nu de oude smidse binnen. Ik ging na elk ongeval bij de stad vragen om hier alsjeblieft paaltjes te zetten of een vluchtheuvel te maken, maar telkens kreeg ik te horen dat dit niet kon omwille van de 'veiligheid van de weggebruikers'. Ik vraag me af of men dan wel om de veiligheid van de bewoners bekommerd is. Als er iemand aan de eettafel had gezeten, was die morsdood geweest."


Ost gaat de oude smidse in ieder geval volledig laten restaureren.


"Ik ben namelijk verknocht aan dit gebouw. Toen ik het kocht van de erfgenamen van de vorige eigenaars, heb ik ze plechtig beloofd de ziel van het huis te bewaren en dat zal ik blijven doen. De site is al drie keer verkozen tot één van de mooiste dorpszichten in Vlaanderen. Alleen jammer dat het stadsbestuur dat niet evenveel apprecieert en beschermt."