Woelige gemeenteraad: "Gaan we ons laten vangen door de poppenkast?"

Zeven eiken beroeren Lootse politiek

De raadszitting van 1 oktober in Lochristi.
Sam Ooghe De raadszitting van 1 oktober in Lochristi.
De doorgaans fatsoenlijke gemeenteraad, die gisteren in het teken stond van de zeven eiken van Zeveneken, is woelig verlopen. De partijen riepen op tot kalmte, maar konden niet laten om ook zelf uit te halen.

Verkiezingskoorts in Lochristi. Waar er normaal slechts één of twee toehoorders de raad bijwonen, zat de zaal gisteren afgeladen vol. Met burgers, maar ook met vertegenwoordigers van Groen-sp.a en Vlaams Belang. Hét thema van de voorbije weken werd namelijk aangesneden: de oude eiken van Zeveneken.

Sociale media

Een drietal burgers stelde hun vragen aan het gemeentebestuur. Veel nieuws viel uit de antwoorden niet te rapen. Er was een eerste rapport over de eiken uit 2010. Aan het einde van deze zomer volgde dan een tweede rapport, en in november moet een definitieve analyse de effecten van de werken op de eiken blootleggen. Bij het debat, later op de avond, vlogen de verwijten heen en weer. 

Het debat ging na een tijdje vooral over stijl, meer dan over inhoud. Hervé Stevens (Open Vld) stelde dat zijn collega's van de oppositie  nooit zo 'boomvriendelijk' geweest als voorbije weken. "Es ter iets te doen misschien?", vroeg hij zich luidop af, duidelijk verwijzend naar de verkiezingen. Hij hekelde ook de commentaren op sociale media, net als zijn burgemeester, Yves Deswaene. Het college werd er vergeleken met 'zeven eikels'.

Informatie achtergehouden 

N-VA-raadslid Tom De Sutter vertelde dat zijn partij niet wilde meegaan in die verhalen op sociale media. "Wij hebben niemand boombarbaren of eikels genoemd. Wij vragen gewoon correcte informatie." De burgemeester repliceerde dat het N-VA-dossier nochtans bijzonder suggestief was, en onder meer deed uitschijnen dat het gemeentebestuur informatie achterhield. Ook Jean-Pierre Raman (Open Vld) en Ivan Lybaert (N-VA) verhieven hun stem nadrukkelijk in het debat, ondanks eerdere vragen om sereniteit.

Het sein voor voorzitster Hilde Baele om in te grijpen. "We zijn zes jaar lang al zeer constructief geweest. Gaan we ons allemaal laten vangen door de poppenkast?" Ze vond bijval bij Hervé Schepens. "Het zwartepietenspel brengt niet op. Laat ons het rapport afwachten."

Dat deden enkele kandidaten van Groen-sp.a niet. Uit onvrede verlieten ze de zaal nog voor het einde van de zitting.

Voor de stand van zaken in het eikendossier, klikt u hier. We maakten de woelige discussie overzichtelijk in enkele vragen en antwoorden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.