VERKIEZINGSREEKS: Wat met het verenigingsleven?

Het leven na Uyttenhove en Lodejo

Archiefbeeld: eerste steen voor Uyttenhove.
Gianni Barbieux Archiefbeeld: eerste steen voor Uyttenhove.
Het waren bewogen jaren voor het Lootse verenigingsleven, met de afbraak én de geplande heropbouw van Uyttenhove en Lodejo. Wat kunnen de lokale clubs en verenigingen de komende legislatuur verwachten?

De bouw van het nieuwe Uyttenhove zal starten op 15 oktober, één dag na de stembusgang. Symbolischer kan niet, want met een nieuwe bestuursploeg begint ook een nieuw tijdperk voor het Lootse verenigingsleven.

“Open Vld Lochristi hecht al jaren een groot belang aan een bloeiend verenigingsleven", zegt burgemeester Yves Deswaene. "Uyttenhove en Lodejo zullen tegemoet komen aan de noden van de jeugd- en sportwerking. Uyttenhove wordt 1.700 m² groot, en Lodejo krijgt repetitieruimtes, een vergaderzaal, een instuifzaal met bar, en een multifunctionele zaal voor 750 gasten.”

De liberalen kondigen ook aan dat de overbezetting van de jeugdlokalen ‘Orphanimo’ zal worden afgebouwd, om weer plaats te maken voor de jeugddienst en speelpleinwerking. Er zullen ook renovatiewerken komen. De gemeente zal de financiële ondersteuning aan erkende verenigingen ook voorzetten. 

"Enkel qua sport zijn er al 18 verenigingen met jeugdwerking, en 60 verenigingen zonder jeugdwerking", komen we te weten. "De gemeente deelt werkingssubsidies van 45.000 euro uit, verspreid over 52 verenigingen. En impulssubsidies van 18.000 euro voor 15 verenigingen, met het accent op kwaliteit. Socio-culturele verenigingen krijgen een jaarlijkse basissubsidie van 120 euro, de culturele verenigingen 180 euro. Er is ook een werkingssubsidie die wordt berekend op basis van het aantal activiteiten van de vereniging, en de projectsubsidie voor éénmalige uitzonderlijke projecten."

Verenigingen worden ook logistiek ondersteund en kunnen gemeentelijke gebouwen goedkoop huren. “Kortom: we beseffen het groot maatschappelijk belang van het verenigingsleven”, aldus de burgemeester. "En we willen het beleid verderzetten."

N-VA

N-VA ziet nochtans ruimte voor verbetering en vraagt een ‘upgrade’ aan de lokalen van jeugdverenigingen in Zaffelare en Zeveneken. “Ook de logistieke ondersteuning voor eetfestijnen en fuiven, zolang Uyttenhove en Lodejo niet af zijn, moet beter”, vindt Eva Paelinck. N-VA zet verder in op projectmatige ondersteuning voor verenigingen. “Een groot project dit jaar? Dan kan je meer steun krijgen. Als het volgend jaar wat rustiger is, dan zal een andere vereniging een extra duwtje krijgen”, aldus Paelinck.

Groen-sp.a

Hilde Van Laere van het kartel Groen-sp.a heeft nog een ander idee. "We willen schoolgebouwen breder inzetten om na schooltijd hun accommodatie ter beschikking te stellen voor allerlei verenigingen en groepen. En in elke deelgemeente willen we leegstaande gebouwen tijdelijk omvormen tot pop-upruimtes waar lokale initiatieven tot stand kunnen komen." Het kartel wijst verrassend ook op het idee van wijkraden. "Daar kunnen mensen zich verenigen om zich in te zetten voor eigen buurt. We willen in dat kader buurtbudgetten voorzien, zodat de bewoners hun eigen initiatieven kunnen organiseren. Dat werkt verbindend."

CD&V

CD&V wijst naar de toestand van de jeugdlokalen. "Er niet naar omgekeken", vindt Rita De Vylder. "De lokalen moeten dringend aangepakt worden op vlak van veiligheid en isolatie. En zeker op vlak van hygiëne: het sanitair is ondermaats, er staat schimmel op de muren, enzovoort." De partij kijkt ook naar kansarme Lochristinaren. "We willen de 70/30-regeling verder en breder uitwerken via het OCMW, vrijetijdsverenigingen en jeugddienst. Deze regeling geeft kinderen uit kansarme gezinnen een korting op vrijetijdsactiviteiten, zowel voor deelname aan het jeugdverenigingsleven als sportverenigingen. Natuurlijk willen we de verenigingen die hieraan meewerken financieel ondersteunen."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.