Ongeval-huis wordt gesloopt

AFBRAAK MOET KRUISPUNT KONING ALBERTLAAN-DORPSSTRAAT VEILIGER MAKEN

De hoekwoning wordt gesloopt.
JEW De hoekwoning wordt gesloopt.
De gemeente Lochristi is gestart met de afbraak van het huis op de hoek van de Koning Albertlaan en de Dorpsstraat. Het pand belemmerde de zichtbaarheid op het kruispunt, met een resem ongevallen als gevolg. "Eindelijk wordt het hier veiliger", zegt buurtbewoner Geert, die al viermaal een auto in zijn tuin zag belanden.

Het hoekhuis stond zo hard in de weg dat het verkeer van de Dorpsstraat bestuurders uit de Koning Albertlaan te laat of zelfs gewoon niet kon zien. Zo belandde drie jaar geleden, op 23 januari 2014, een wagen tegen de gevel van het hoekhuis van Pieter-Jan Van Laethem na een aanrijding op het kruispunt. Een bestuurder van een Renault Mégane had er geen voorrang gegeven aan een 23-jarige man die met zijn Volkswagen uit de Koning Albertlaan kwam en het kruispunt wilde dwarsen. De schade aan de gevel was groot. De schoorsteen viel naar beneden op een nieuwe kachel en het huis vertoonde heel wat barsten. Het was het ongeval te veel en eigenaar Pieter-Jan zette zijn huis te koop en vertrok naar Limburg.


"Het probleem op dat kruispunt is de zichtbaarheid door dat hoekhuis", legt buurtbewoner Geert uit. "Het verkeer in de Dorpsstraat moet er stoppen (er staat een stopbord aan beide kanten van het kruispunt en een dikke witte stoplijn, red.) voor het verkeer dat op de Koning Albertlaan rijdt. Maar als je op de verkeersdrempel stopt aan de witte lijn, kan je aan de linkerkant onmogelijk het verkeer uit de Koning Albertlaan zien komen omdat dat huis in de weg staat. Daardoor gebeurden ieder jaar zeker tien ongevallen, waarbij een of meerdere auto's total loss waren. Al viermaal belandde een auto in onze tuin. En op 4 januari vond hier weer een ongeval plaats."

In januari 2014 belandde de ene wagen in de bloembak, de andere tegen de gevel van de bewuste woning.
JVK In januari 2014 belandde de ene wagen in de bloembak, de andere tegen de gevel van de bewuste woning.

Logica?

Wat natuurlijk ook niet helpt, is dat op het volgende kruispunt in de Dorpsstraat, met de Elf-Novemberlaan, een andere voorrang geldt. Daar heeft het verkeer in de Dorpsstraat, in tegenstelling tot het kruispunt met de Koning Albertlaan, wel voorrang. "Dat veroorzaakt ook verwarring."


Na de zware aanrijding van 23 januari 2014 was Pieter-Jan de vele ongevallen beu en zette hij zijn huis te koop. De gemeente Lochristi kocht het huis in 2015 voor maar liefst 198.000 euro en startte afgelopen maandag met de afbraakwerken, die nog eens 22.000 euro kosten. "We breken de woning af om de zichtbaarheid op dit gevaarlijke kruispunt te verhogen", stelt het gemeentebestuur. Ook de riolering wordt vervangen. Overbuur Geert: "Eindelijk zal het hier veiliger worden". Het kruispunt blijft tot vrijdag deels afgesloten voor de afbraak.

Het hoekhuis staat zo in de weg dat je het verkeer uit de Koning-Albertlaan (links) gewoon niet ziet komen.
JEW Het hoekhuis staat zo in de weg dat je het verkeer uit de Koning-Albertlaan (links) gewoon niet ziet komen.