Lochristi stemt vanaf volgend jaar elektronisch

Gemeenteraadsverkiezingen van dit najaar komen te vroeg

Stemmen via de computer.
BELGA Stemmen via de computer.
Vanaf de verkiezingen van 2019 zal Lochristi elektronisch stemmen. De gemeenteraad heeft de toestemming verleend aan het bestuur om in de raamovereenkomst van de FOD Binnenlandse Zaken te stappen.

Volgens schepen Frédéric Droesbeke (Open Vld) zal de aankoop van stemcomputers het stemmen gemakkelijker maken. "We moeten minstens 350 burgers minder oproepen om de kiesbureaus te bemannen, en we zullen ook een kwart van de stembureaus zien verdwijnen", haalt hij aan. "De telbureaus zijn ook niet meer nodig, en de problemen van ongeldige stemmen en telfouten vallen weg."

N-VA en CD&V, de twee oppositiepartijen in de gemeenteraad, verklaarden zich akkoord, al wilden beide partijen de elektronische stemapparatuur al zien voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat was volgens de liberalen echter niet haalbaar. De levensduur van de apparatuur bedraagt zo'n twintig jaar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.