Lange wachtrijen in Lochristi door vroege volkstoeloop: “Mensen zijn nog niet gewend om tot 16 uur te kunnen stemmen”

Lang aanschuiven om te stemmen in de GBS in Lochristi.
VTM Lang aanschuiven om te stemmen in de GBS in Lochristi.
Nu eens vlot, dan weer lang aanschuiven: in Lochristi weten de stemmers niet wat ze  kunnen verwachten bij hun stembureau. De reden? Technische defecten. Maar volgens schepen Frederic Droesbeke (Open Vld) ook door de vroege volkstoeloop, terwijl er tot 16 uur gestemd kan worden.

Al was dat vroeger natuurlijk niet zo. Voor het eerst kiest Lochristi namelijk elektronisch, waardoor er ook later op de dag gestemd kan worden. Toch kwam er traditioneel al veel volk opdagen bij de opening van de stembureaus. “Op de kiesbrief staat duidelijk aangegeven op welk uur iemand het best gaat stemmen”, vertelt schepen Droesbeke. “Als iedereen dat zou volgen, zit je nooit met meer dan 70 à 80 personen tegelijk aan hetzelfde bureau. Maar mensen kijken over het uur op die brief, of ze zijn het nog niet gewend om tot 16 uur te kunnen stemmen.” 

De toestroom van kiezers blijft onvoorspelbaar, waardoor er ‘accordeoneffecten’ optreden, aldus de schepen: nu eens vijf minuten aanschuiven bij een bureau, even later een halfuur. Aangeraden is om nog even te wachten, en na de zondagslunch te stemmen - dan zal er van lang wachten wellicht nauwelijks sprake zijn.

Reservecomputer

“Het stemmen zelf lijkt me even vlot te verlopen als vroeger, met pen en papier", zegt Droesbeke. “De stemcomputers doen het goed. Al zijn de rijen wel iets langer omdat we van 26 naar 20 stembureaus gingen.” En er zijn uitzonderlijke omstandigheden, in de vorm van technische defecten. In Lobos begaf een stemcomputer het, en in het ondertussen beruchte stembureau 4 in de GBS in de Schoolstraat, kon de stemming maar aanvatten rond 9 uur. Defecte stemcomputers, zo klonk het, maar het probleem lag elders. De pc van de voorzitter startte niet correct op. De aanwezige technicus oordeelde al snel dat de pc vervangen moest worden door een reserve-exemplaar, waarvan er één voorhanden is in Lochristi. Door de vertraging is het de hele voormiddag tot een uur aanschuiven voor stembureau 4.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.