Door de eiken het bos niet meer zien: zeven vragen over Zeveneken

Het dossier ontleed

De zeven eiken in Zeveneken.
Gianni Barbieux De zeven eiken in Zeveneken.
In een uitzonderlijk woelige gemeenteraad, ging het maandag maar over één dossier: de eiken van Zeveneken. Een helder overzicht van het verleden en de toekomst van de eiken, met de standpunten van de partijen, vindt u in dit artikel.

1) Blijven de eiken staan?

Dat is nog niet duidelijk. Op de infovergadering in Zeveneken in juni was de indruk dat de eiken gerooid en vervangen zouden worden. Dat werd ook bevestigd tijdens de gemeenteraad van september. Nu zou een rapport dat in november verschijnt, de deur toch op een kier laten voor de oude eiken.

2) Komt er ooit een Zeveneken zonder zeven eiken?

Daarover is het gemeentebestuur formeel: neen. De eiken worden, als ze gerooid worden, vervangen. "En wel door exemplaren van acht meter hoog", verzekert schepen Hervé Schepens (Open Vld).

3) Waarom zouden de eiken gerooid moeten worden?

Volgens de redenering van het gemeentebestuur is het niet wijs om enkel de zieke bomen te rooien. Minstens één eik is er slecht aan toe. Volgens Open Vld zou één boom rooien en die vervangen door een jonger exemplaar, nefast zijn voor het uitzicht van de dorpskern van Zeveneken. Volgens eerdere info zouden maar liefst drie bomen te ziek zijn, en daarom wilde het bestuur alle bomen rooien en vervangen, zodat Zeveneken zeven eiken krijgt van gelijkaardige grootte en leeftijd.

4) Waarover gaan die nieuwe rapporten?

Eenvoudigweg: een nieuwe diagnose. Uit het nieuwe rapport blijkt dat alle bomen in principe kunnen overleven, mits gespecialiseerd onderhoud en een zorgvuldige bescherming tijdens de werken aan de N70. Een derde en definitief rapport, dat in november verschijnt, zal aantonen wat de effecten zullen zijn van de werken op de bomen. 

5) Waarom is de oppositie kwaad - en waarom nu pas?

Volgens de oppositie heeft het gemeentebestuur verkeerde info gegeven. Zowel CD&V als N-VA zaten zelf in voorbereidende commissies voor de werken, ook toen al bleek dat de bomen wellicht gerooid zouden worden. De partijen hebben daar op geen enkel moment een opmerking gemaakt over de eiken. Volgens hen heeft het gemeentebestuur telkens gewag gemaakt van drie zieke bomen. Terwijl uit het eerste rapport bleek dat de bomen wel degelijk te redden vielen. Daarom zijn de partijen teleurgesteld in het gemeentebestuur. Ze hadden altijd zelf het rapport kunnen opvragen en inlezen, maar, zo stelde Tom De Sutter (N-VA) gisteren, "we hebben niet de gewoonte om automatisch met wantrouwen tegenover info van andere partijen te staan".

De oppositie is dus kwaad dat er lang gepland is met, volgens hen, incorrecte informatie. Ze vreest ook dat er sinds 2010 acht kostbare jaren verlopen zijn zonder aangepaste zorg voor de bomen. Daarom schuiven ze de verantwoordelijkheid voor het eventuele rooien van de eiken, expliciet door naar Open Vld.

6) Waarom is bevolking niet eerder betrokken bij de plannen?

Een dikwijls terugkerende vraag. Schepen Jean-Pierre Raman stelt dat AWV, een belangrijke partner in het eikendossier, zich kant tegen zo'n aanpak. "Door slechte ervaringen in het verleden."

Burgemeester Deswaene bedankte wel uitdrukkelijk de burgers die deelnamen aan het vragenhalfuurtje. "Burgerdemocratie zoals het moet", zei hij.

7) Wanneer ligt de definitieve deadline over het lot van de eiken?

De werken starten pas na het bouwverlof in 2019. En zelfs tijdens de werken kan het lot van de bomen nog veranderen, omdat Zeveneken-kern niet als eerste zone aangesneden wordt. Het laatste woord is dus zeker nog niet gezegd. Al valt er vóór 14 oktober wellicht geen nieuws meer te rapen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.