Dierenrechtenactiviste in Japanse cel

Kirsten De Kimpe en Peter Janssen tijdens een actie in Japan.
Repro Vereecke van foto Vegan Strike Group Kirsten De Kimpe en Peter Janssen tijdens een actie in Japan.
Dierenrechtenactiviste Kirsten De Kimpe (23) uit Beervelde zit al twee weken vast in een Japanse cel nadat ze op 22 oktober een dolfijnenshow verstoorde in een Japans themapark. Het enige contact met de buitenwereld verloopt via de Belgische ambassade. Ouders, vrienden en collega's tasten in het duister over haar situatie.

Kirsten De Kimpe is lid van de dierenrechtenorganisatie Vegan Strike Group. Samen met de Nederlandse dierenrechtenactivist Peter Janssen (32) sprong ze op 22 oktober in het water tijdens een dolfijnenshow in Adventure World-park in Shirahama. Daar hielden ze een bord omhoog om te protesteren tegen de jacht op dolfijnen in Japan. Kirsten belandde samen met de Nederlandse activist en haar vriend Clay achter de tralies. "We krijgen enkel nieuws via de ambassade", zegt vader Luc uit Melsele. "De eerste tien dagen zaten ze in afzondering en mocht er niemand bij. Volgens de ambassade wordt ze goed behandeld. De opsluiting is wel met tien dagen verlengd. In principe zou ze nu op 10 november kunnen vrijkomen, maar zekerheid kan niemand geven. We weten ook niet of ze het land zal kunnen verlaten als het tot een proces komt."


"Ik dacht dat Kirsten op vakantie was met haar vriend", zucht Luc. "Het was dan ook schrikken." Ook de mama van Kirsten kruist de vingers. "Drie weken opsluiting is overdreven. Zelf kunnen we weinig ondernemen."

Collega's ongerust

Ook de collega's van Kirsten uit woonzorgcentrum Moervaartheem in Wachtebeke maken zich zorgen en lanceerden via Facebook een oproep om brieven te schrijven naar de Japanse ambassade. "Het is iemand met een gouden hart. Lijdzaam afwachten is ook niks."


(PKM/KVZ)