Alle oppositiepartijen op straat voor eiken

Alle oppositiepartijen van Lochristi zijn deze voormiddag op straat gekomen bij een actie voor het behoud van de eiken van Zeveneken. "Een duidelijk signaal voor het liberale bestuur", klinkt het bij de initiatiefnemers van Groen-sp.a.

Een uniek beeld: de vier lijsttrekkers van de oppositiepartijen poseerden vandaag bij een van de veelbesproken eiken van Zeveneken. Zowel Hilde Van Laere (Groen-sp.a), Rita De Vylder (CD&V), Eva Paelinck (N-VA) als Daniël De Knijf (Vlaams Belang) pleiten voor duidelijke communicatie van het bestuur. De actie werd opgezet door het linkse kartel Groen-sp.a. "Deze bomen geven ons zuurstof en rust. Het zijn levende kunstwerken", sprak Hilde Van Laere de actievoerders toe. Van Laere eist dat er in de toekomst eerlijker en open gecommuniceerd wordt naar de bewoners en de betrokken adviesraden. "Zéker in beslissingen van deze aard. De milieu-adviesraad is nauwelijks gehoord in deze kwestie."


Volgens Rita De Vylder (CD&V) kunnen de bomen zelfs nog langer dan twintig jaar mee. "Daarvoor moeten ze in de komende acht à tien jaar gespecialiseerde zorg krijgen", vertelt ze. "Als het bestuur al deze mensen van alle politieke kleuren samen ziet staan, is er iets mogelijk."


De bomen zouden volgens de bestaande plannen gekapt worden en vervangen door nieuwe exemplaren. Plaatselijk circuleert al een petitie, en de oppositie trok de voorbije maand fel van leer. Ondertussen is er na twee openbaar gemaakte rapporten, een nieuw onderzoek onderweg. Zo werd de kwestie wel over de verkiezingen van 14 oktober getild.


Maandag zullen het vragenhalfuurtje en de gemeenteraad zelf in teken staan van de eiken. De raad is vrij bij te wonen vanaf 19.30 uur. (OSG)