"Wakker gelegen toen machine kapot was"

René (75) maakt al 50 jaar houten rolluiken met één toestel

René Baert (75) kan opnieuw houten rolluiken vervaardigen aan zijn 50 jaar oude machine dankzij de hulp van Andy Nimmegeers.
Yannick De Spiegeleir René Baert (75) kan opnieuw houten rolluiken vervaardigen aan zijn 50 jaar oude machine dankzij de hulp van Andy Nimmegeers.
Als enige in Vlaanderen vervaardigt René Baert (75) van het gelijknamige familiebedrijf in Zeveneken nog steeds houten rolluiken. Hij gebruikt daarvoor al een halve eeuw dezelfde machine. Het bezorgde hem slapeloze nachten toen het toestel vorige maand voor de eerste keer dienst weigerde. Andy Nimmegeers uit Lokeren ontpopte zich als reddende engel door de machine te herstellen.

Oerdegelijk vakmanschap. Met die slogan werd een keukenbouwer uit West-Vlaanderen enkele jaren terug even wereldberoemd, maar bij het familiebedrijf Gebroeders Baert is het de realiteit van elke dag. Al van zijn veertiende draait de nu 75-jarige René Baert mee in de onderneming die gesticht werd door zijn vader Alfons en vandaag gerund wordt door de derde generatie.

René gebruikte dezelfde machine al als twintiger om zijn houten rolluiken te maken.
Yannick De Spiegeleir René gebruikte dezelfde machine al als twintiger om zijn houten rolluiken te maken.

Niche

Nog elke dag staat René voor dag en dauw op om toe te kijken dat alles goed verloopt in het bedrijf én hij staat zelf nog steeds hoogstpersoonlijk in voor de productie van de houten rolluiken. "Na de opkomst van de kunststof is dat een niche geworden. Vandaag zijn we nog de enige in Vlaanderen die houten rolluiken produceren. Voornamelijk mensen met geklasseerde historische huizen zijn onze afnemers", vertelt René. Met een streng oog controleert hij de latjes bij elke levering op hun afmetingen. "Een afwijking van 0,1 millimeter kan ik nog toestaan, maar als het meer is zal de leverancier het geweten hebben", lacht hij.

Producent al failliet

Letterlijk kilometers houten latten zijn de voorbije decennia door de handen van René gegaan. En al 50 jaar vervaardigt hij die met hetzelfde mechanische toestel dat nog nooit defect was. Tot vorige maand, toen de slijtage uiteindelijk toesloeg en de machine na een hels kabaal dienst weigerde. René zat met de handen in het haar, want de Italiaanse producent Gabbiani ging vele jaren geleden failliet.


"En ik had net een grote bestelling binnen uit Nederland voor 10.000 meter houten rolluiken. Ze bouwen daar een klooster om tot appartementen en contacteerden ons. Ik heb er van wakker gelegen dat ik die mensen niet zou kunnen verder helpen."


Gelukkig kon René de hulp inschakelen van Andy Nimmegeers. De Lokeraar heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in machinebouw en het herstel van oude apparaten. Hij ontpopte zich als reddende engel voor René. Drie weken lang sleutelde Nimmegeers aan de machine en sinds deze week werkt ze terug als vanouds en kan de vakman weer op beide oren slapen.


"Ik heb het toestel volledig gedemonteerd en om de versleten onderdelen te vervangen hebben we zelfs een bestelling geplaatst in Frankrijk. Nu het toestel gemaakt is, kan het zeker nog is een halve eeuw mee", weet Nimmegeers.


Ook René denkt op zijn 75ste nog lang niet aan stoppen. "Ik maak houten rolluiken tot ik niet meer kan. Ik zou niet weten hoe ik mijn dag anders moet invullen", glundert hij.