"Stemmen geronseld in rusthuis"

STADSBESTUUR DIENT STRAFKLACHT IN TEGEN UITSPRAAK OPPOSITIE

Frank De Poortere (Inspraak).
Gudrun Steen Frank De Poortere (Inspraak).
Oppositiepartij Inspraak van Lo-Reninge verwijt meerderheidspartij Dynamisch dat ze onrechtmatig stemmen ronselde in een rusthuis. Op een extra gemeenteraad gisteren werd een motie gestemd tegen die praktijken. Het stadsbestuur dient een strafklacht in tegen de uitspraken van Inspraak.

In een brief verweet oppositiepartij Inspraak dat de meerderheid onrechtmatig stemmen ronselde. "We baseren ons daarvoor op een getuigenis van 27 september waarin een familielid meldde dat iemand van Dynamisch zomaar een volmacht afdwong van haar hulpbehoevende schoonmoeder. Na lang aandringen kreeg die persoon de oproepbrief en volmacht terug maar zo'n zaken kunnen niet. Daarom verkregen we een extra gemeenteraad waarin we een motie lieten stemmen dat zoiets nooit meer mag gebeuren." Eerder al liet burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) zich boos uit en omschreef het verhaal van Inspraak als laster en eerroof. "We zullen zelfs voor het eerst een stembureau in het woonzorgcentrum Hof ten IJzer inrichten. Dat ligt al drie maanden vast. In de 24 jaar dat ik politiek actief ben heb ik nog nooit geweten dat een campagne zo gevoerd wordt. Het is hoog tijd dat het over inhoud gaat."

Burgemeester Lode Morlion (Dynamisch).
Benny Proot Burgemeester Lode Morlion (Dynamisch).

Extra gemeenteraad

Gisterenavond duurde de extra gemeenteraad nog geen vijf minuten. De burgemeester beet op zijn tanden en zei niets. Erna stapte hij zichtbaar boos op. Het was Wout Cornette die een duidelijke boodschap voorlas namens Dynamisch. "We dienen een strafklacht met burgerlijke partijstelling in bij de onderzoeksrechter in Veurne. We wachten met vertrouwen de afloop van dat onderzoek af. Hoewel het stemmen van zo'n motie weinig zin heeft, zullen we toch positief stemmen. We betreuren de nodeloze kosten en de extra administratieve last door die raad. Onze zitpenning schenken we aan het consortium Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbeving in Indonesië." Frank De Poortere blijft bij de getuigenis en deelde nog mee dat ook zijn partij de zitpenning zal terug geven aan de stadskas.


Ook in Vleteren hebben ze last van het onrechtmatig ronselen van volmachten. "De politici komen hier binnen als dieven in de nacht, dat is bij elke verkiezing zo", zegt algemeen directeur Marius Jacob van WZC Benaja uit Vleteren. "Dat de lokale politici hier op bezoek komen, daar heb ik geen problemen mee. Waar ik heel boos om ben, is dat ze misbruik maken van onze bewoners. Ze moeten correct te werk gaan, om het even welke partij. De betrokkenen mogen gerust weten dat ik boos ben. We willen onze mensen beschermen."

Volmacht

In WZC Onze-Lieve-Vrouwe-Gasthuis in Poperinge komt een eigen stembureau. "Op deze manier kunnen onze bewoners zelf stemmen en dat stimuleren we ook. Daarnaast nodigen we de familie uit om de volmacht te nemen", aldus algemeen directeur Mieke Vandeputte.