Getebier: de Hagelandse Dorstlesser met citrustoets

Johan Leon met een lekker Getebiertje in de hand.
Bollen Johan Leon met een lekker Getebiertje in de hand.
Het Hageland is weer een bier rijker. Johan Leon, bioloog van opleiding, heeft een biertje ontwikkeld dat rivier de Gete in de kijker stelt. Dat merk je meteen aan het flesje: de goudgele rivier kronkelt over het etiket en mondt uit in de treffende woorden: ‘Hagelandse Dorstlesser’.

“Deze woorden geven goed weer waar het bier voor staat: een vlot doordrinkbaar biertje van slechts 5,5 alcoholpercentage”, zegt Johan. “Dat is dus een fractie meer dan een ‘gewoon’ pintje maar het Getebier is wel meer bitter en fruitiger. Door gebruik te maken van een dry hop - dat wil zeggen dat er een aromahop is toegevoegd na het brouwen - proef je, naast de bitterheid, een vleugje citrus in je glas.”

Echte kenners ontdekken misschien ook de Hagelandse honing of de meidoorn uit de Getevallei. “Naast bio-mout en bio-hop zijn deze twee ingrediënten cruciaal voor het Getebier”, vertelt Johan. “Ze benadrukken het lokale en korte keten aspect van het bier.” 

Omdat Johan enkel beschikt over een kleine brouwinstallatie, laat hij het Getebier in grotere oplage brouwen in het Craywinckelhof in Lubbeek. “Getebier wordt het best koel gedronken (5 à 6 graden) op een warme zomerdag op een terras of na een dagje werken in de tuin. Het is enkel verkrijgbaar voor particulieren, verenigingen en voor evenementen uit de regio.” Meer informatie kan je vinden op de Facebookpagina ‘Getebier’.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.