"Rustiger geworden sinds ik vader ben"

PIM SMIT STELT NIEUWE KUNSTCOLLECTIE VOOR

Pim Smit houdt zich tegenwoordig ook bezig met het beschilderen van beelden.
Foto Vanessa Dekeyzer Pim Smit houdt zich tegenwoordig ook bezig met het beschilderen van beelden.
Kunstenaar Pim Smit (48) heeft een nieuwe collectie klaar. Het was een tijdje stil rond de schilder, maar dat had te maken met de geboorte van zijn dochtertje Emma (1,5). Zij speelt dan ook een grote rol in zijn nieuw werken.

In mei vorig jaar maakte Pim Smit nog samen met Rode Duivel Simon Mignolet een aantal kunstwerken ten voordele van de ALS-Liga in het kader van Art Meets Sports. Dat is het concept waarbij Pim steeds een bekende sporter op een ludieke manier betrekt in het proces van het schilderen. Zo kwamen onder meer al Delfine Persoon, Thibaut Courtois, Imke Courtois, Kim Clijsters en Freddy De Kerpel aan de beurt. Telkens wordt het resultaat geveild voor allerlei goede doelen. Zo haalde Pim al zo'n 230.000 euro op. "Ik denk eraan om in de toekomst de rollen om te draaien en de sporters mij technieken te laten aanleren, zodat ik die kan integreren in mijn schildertechnieken. Dat kan nog verrassende effecten opleveren, denk ik."


Pim is al dertien jaar actief als kunstenaar. "Elk jaar maak ik een nieuwe collectie van maximum 30 tot 40 doeken per jaar. Nu ben ik de nieuwste collectie aan het afwerken en ik merk toch grote verschillen in kleuren en effecten. Dat is net het fijne, want de inspiratie is ook steeds anders. Zo hebben mijn vriendin en onze dochter een grote rol gespeeld dit keer. Zij zijn regelmatig terug te vinden in mijn werken." De naaktheid en het pikante vallen in deze collectie wat weg. "Ik heb nu een gezin", zegt Pim lachend. "Het is echt wel zo dat ik rustiger geworden ben. De testosteron is wat minder, maar ik word dan ook een dagje ouder. Dat voel ik ook wanneer ik ga tennissen. Je geraakt net iets minder aan de diepe ballen."

Nieuwe projecten

Pim zou Pim niet zijn mocht hij geen nieuwe projecten meer lanceren. "Het is inderdaad zo dat ik gestart ben met het schilderen van beelden. De eerste collectie bestaat uit een giraf, twee pinguïns, twee eenden en een vijftal appels. Waarom appels? Ik woon tenslotte in een fruitstreek. En net zoals bij de vruchten, die rustig verschillende maanden moeten rijpen om tot het beste product te komen, worden 'mijn' appels op verschillende tijdstippen verspreid over enkele maanden beschilderd. Samen met de echte pluk zullen ze eerstdaags volledig klaar zijn voor consumptie."

Persoonlijke ontmoeting

De nieuwe collectie zal te bewonderen zijn in het werkatelier van Pim. Dit kan op afspraak. "Ik sta volledig achter het principe: koop bij de kunstenaar. De persoonlijke ontmoeting is belangrijk. Zo kan ik beter mee inschatten welk werk bij wie het beste past. Ik ga, als dat mag, ook naar de plek waar het werk zal komen te hangen, om zo het beste plaatsje te spotten, waar het doek volledig tot zijn recht kan komen. De mensen appreciëren die aanpak duidelijk."