Technicus zonder opleiding controleert 286 gasketels: “Pas nadat er CO-dode viel, werd firma minder laks”

Door een verstopping van de warmtewisselaar ontstond een dodelijke CO-vergiftiging.
RV Door een verstopping van de warmtewisselaar ontstond een dodelijke CO-vergiftiging.
Twee technici van de firma ADK uit Kontich waren niet opgeleid voor de controle van gasinstallaties maar voerden toch honderden controles uit. In april 2015 had had zo’n onzorgvuldige controle fatale gevolgen: de 82-jarige Julia Spoelders uit Lint stierf bij een CO-vergiftiging. De bedrijfsleiders én de technici van ADK staan voor de rechter. 

Op de ochtend van 1 april 2015 had de alleenstaande Julia Spoelders niet zoals gewoonlijk haar rolluiken opgehaald van het appartement in de Kinderstraat in Lint. De politie werd erbij gehaald. Die trof de zieltogende Julia liggend in haar zetel aan. Zij werd in allerijl naar de gespecialiseerde afdeling van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek gebracht maar  overleed in de loop van de avond.

De familie blijft erbij dat  zij moeder Julia door  de lakse werkwijze van de firma ADK. “Moeder heeft haar hele leven in de Kinderstraat gewoond. Toen het ouderlijke huis te groot werd, is zij verhuisd naar een appartement. Ook in de Kinderstraat, daar stond zij op. Als 82-jarige trok zij goed haar plan.  Elke dag maakte zij haar fietstochtje.  Dat had zij nog jaren kunnen doen. Haar dood was gemakkelijk te voorkomen geweest als iedereen correct zijn werk had gedaan. Het is onbegrijpelijk dat die firma honderden controles door een niet-opgeleide technicus liet uitvoeren. Er hadden veel meer slachtoffers kunnen vallen.”

Julia Spoelders (82) kwam om het leven door CO-vergiftiging.
RV Julia Spoelders (82) kwam om het leven door CO-vergiftiging.

De openbare aanklager: “Ruim een maand voor de dood van Julia was haar gasketel gecontroleerd door technicus Hamza B. van de firma ADK.  De man was enkel opgeleid om mazoutketels na te kijken, niet voor gasketels. Toch deed hij dat. Op het keuringsattest vulde hij het erkenningsnummer van bedrijfsleider Bennie D.K. in. Na de dood van mevrouw Spoelders keek een deskundige de gasketel na. Onder andere de warmtewisselaar zat verstopt. Mede daardoor werd de CO-vergiftiging veroorzaakt." 

Technicus Hamza B. bekende dat hij inderdaad niet  was opgeleid voor gasketels.  Die opleiding was wel voorzien maar Hamza moest eerst een bijscholing elektriciteit volgen. Toch schakelde zijn baas  in anderhalf jaar tijd Hamza B. bij 286 controles van gasketels in. Telkens werd het keuringsattest afgegeven met het erkenningsnummer van zaakvoerder Bennie D.K.

De procureur vorderde een boete van 200.000 euro voor de firma ADK bvba en straffen van twee jaar met uitstel en 6.000 euro boete voor de twee zaakvoerders Bennie en Nico D.K. Voor de technici die zonder getuigschrift hadden gewerkt vorderde de procureur 3 maanden tot één jaar cel, ook met uitstel. De technicus die het werk van Hamza B. onvoldoende had gecontroleerd, riskeert ook één jaar cel met uitstel. 

Familiebedrijf 

De zaakvoerders van de firma ADK gaven op de rechtbank toe dat zij “te nonchalant en te laks” waren omgesprongen met hun controles.

Bennie D.K.: “Wij zijn een familiebedrijf met zes werknemers. Onze planning wordt geregeld overhoop gegooid door noodherstellingen. Zo was het ook die 1ste april in Lint. Die controles  zouden door een gebrevetteerde technicus worden uitgevoerd. Die ochtend kwam er een dringende opdracht tussen en is hij daar naartoe gestuurd. Hij  zou later op de dag de controles van Hamza B. in Lint gaan nakijken. Onze ervaren technicus heeft ‘s namiddags enkel de gasketels die Hamza B. had afgekeurd, herkeurd en toch goed bevonden. De ketels die al waren goedgekeurd, zoals die bij mevrouw Spoelders, heeft hij niet meer nagekeken."

Nog minstens één andere technicus had ook bijna een jaar bij ADK controles van gasketels uitgevoerd zonder daarvoor te zijn opgeleid. 

Alle technici vonden dat zij onder druk stonden. Geen enkele klant ziet zijn gasketel graag afgekeurd worden. Hamza B. durfde niet in te gaan tegen zijn bazen als hij een gasketel moest controleren. Hij was bang dat die hem zouden ontslaan. 

De firma ADK bvba had na het dodelijke ongeval honderden gasketels op eigen kosten herkeurd. De planning in het bedrijf werd verstrengd en nieuwe, voldoende opgeleide technici werden aangeworven. De familie van de overleden Julia Spoelders werd vergoed door het bedrijf. 

De rechtbank doet uitspraak op 29 april.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Vera Bres

    ADK is hier volledig in de fout , zo simpel is dat .Ook de technicus deelt mee in de fout , zelfs als zijn baas hem de opdracht geeft , dus als hij moet van ADK moet hij dit weigeren , hij mag geen keuring doen zonder scholing en examen te doen in erkend centra.

  • Jo Bosman

    Geen enkele sociale woningbouw vereniging laat zoals wettelijk voorzien tweejaarlijks de gasketels keuren. Diegene die de gasketels komen nakijken zijn ook al niet opgeleid voor dat soort zaken.Het zijn gewoonweg klusjesmannen zonder enige opleiding. Die controles moeten door een gebrevetteerde technicus worden uitgevoerd, maar dat gebeurt dus niet. Ik het appartement waar ik woon is dat al tien jaar niet meer gecontroleerd . Ook niet bij de andere buren.

  • Geert Vlasschaert

    Een drukke agenda is toch geen excuus om controle's te laten uitvoeren door personeel dat daarvoor niet voldoende opgeleid is. Op die manier kan jan met de pet ook controles uitvoeren, nee toch?