Opnieuw onderzoek naar vermiste loodgieter, zonen van verdachte geven gedetailleerde getuigenis: “Hij werd verbrand op kampvuur”

Johan Van der Heyden uit Lint is nog altijd spoorloos.
Politie Roosendaal Johan Van der Heyden uit Lint is nog altijd spoorloos.
De vermiste loodgieter Johan Van der Heyden (56) uit Lint is gruwelijk vermoord. Hij werd in stukken gesneden en in een vuurton gegooid. Een verdachte zou de verkoolde resten later in het water hebben gegooid. Dat verklaarden de twee zonen  (16 en 17 jaar) van verdachte Wanda V.R. Deze ochtend is de politie opnieuw een onderzoek gestart in een woning in het Nederlandse Steenbergen.

De twee minderjarige zonen van prostituee Wanda V.R. (39) uit Zoersel werden midden november gearresteerd en hebben uitgebreide verklaringen afgelegd over wat er volgens hen gebeurd is met de vermiste Johan Van Der Heyden. 

De loodgieter verdween op zondagavond 2 juni toen hij een klant uit de nood ging helpen voor een ontstopping. Zijn witte bestelwagen Peugeot werd voor het laatst gezien aan de grensovergang op de snelweg richting Bergen-op-Zoom. De man gaf nadien geen teken van leven meer.

Een buurtbewoner van het woonwagenpark in Steenbergen zou hebben gezegd dat het gedurende enkele dagen naar ‘gebakken spek’ rook in de buurt

Wat iedereen vreesde, bleek volgens de verklaringen van de minderjarige jongens ook waar te zijn: de Lintenaar werd vermoord. Het lichaam van de vermiste Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56) is in Steenbergen met een kettingzaag in stukken gesneden. Daarna zijn de stoffelijke resten verbrand in een ijzeren ton. Dat gebeurde op het woonwagenkampje in Steenbergen. Dat hebben twee zonen van een van de verdachten van de moord, de Belgische ex-prostituee Wanda van R., vorige week aan de politie verteld.

Naar aanleiding van de gedetailleerde verklaringen van de jongens, is de politie dinsdagmorgen begonnen met een derde (sporen)onderzoek in Steenbergen, onder meer in een woning en loods op het woonwagenkampje. Specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut assisteren de regiorecherche daarbij. Ze hopen nieuw bewijs te vinden zoals bloedsporen van het slachtoffer.

Ook doet de politie weer buurtonderzoek, onder meer op de Schansdijk waar de witte Peugeot Boxer bestelbus begin juni geparkeerd heeft gestaan. De politie hoopt dat zich meer getuigen melden die zich bijzonderheden kunnen herinneren.

‘Verkoolde overblijfselen gedumpt’

De recherche gaat er vanuit dat Van der Heyden op gruwelijk wijze aan zijn einde is gekomen. Ze houdt onder meer rekening met het scenario dat hij is ontvoerd in België en een of meer dagen in Steenbergen is vastgehouden, mogelijk in een poging geld af te persen.

De kans dat de politie nog stoffelijke resten zal vinden van de man lijkt gezien de verklaringen van de twee jongens niet zo groot. Deze getuigen zeggen dat hoofdverdachte Nicky S. de verkoolde overblijfselen uit de vuurton heeft verzameld en meegenomen om ze ergens in het water te dumpen. De jongens zeggen hem zelf bezig te hebben gezien met een bebloede kettingzaag en een lichaamsdeel.Volgens Het Nieuwsblad komt de verklaring van de zonen overeen met een andere getuigenis in het dossier. Zo zou een buurtbewoner van het woonwagenpark in Steenbergen gezegd hebben dat het gedurende enkele dagen naar ‘gebakken spek’ rook in de buurt.

Roofmoord

Het motief blijft echter onduidelijk. Een van de pistes is dat Wanda V.R. en Nicky S. de man, een vaste klant van de prostituee, wilden beroven omdat ze gehoord hadden dat hij heel rijk was. Het duo zit momenteel nog in de cel. Daarnaast zitten nog twee andere verdachten in de gevangenis in Nederland:  een 39-jarige moeder en haar 18-jarige dochter uit Steenbergen. Die moeder is een ex van Nicky S. en is de eigenares van de loods waar het versnijden van het lichaam mogelijk gebeurde. 

We grijpen alles aan om meer duidelijk te kunnen geven aan de familie Van der Heyden

Willem van Hooijdonk

Vanavond wordt aandacht besteed aan dit onderwerp op het vtm-opsporingsprogramma ‘Faroek’. Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Bekijk ook:
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elisa deJong

  Horror, hoe diep ben je gezonken, als je zo’n gruweldaad überhaupt kúnt doen... on begrijpelijk ... sterkte aan de rouwenden.

 • Marc Vernimmen

  De wereld is niet anders dan in de middeleeuwen , alleen denken er veel dat de moorden in CSI new york en andere series normaal zijn en beginnen te copycatte

 • guy vermeulen

  Allemaal die kerels die er van weten levenslang in gevang en water en droog brood geven. En dat is nog een te lichte straf. Ben ik blij dat ik bijna niet buiten kom. Wat een slechte mensen lopen hier allemaal rond. Niemand vertrouw ik nog. Had hij ook zijn verstand gebruikt en er nooit naar toe geweest was dit ook niet gebeurd.

 • Chrisje Van Staeyen

  In wat voor een land leven wij ...

 • nancy dejonge

  wie zo'n daden uitvoert op dieren, wordt tot strenge gevangenis veroordeeld( al dan niet vrij na korte periode) ..voor zulke daden komt men er waarschijnlijk van af met een vrijspraak door procedure fouten! ..Het enige dat hier kan gebeuren is minimum 30 jaar EFFECTIEVE gevangenis straf met dwangarbeid !