Nog altijd geen bestuursakkoord in Lint; oppositie trekt aan alarmbel: “Eén maand ver en bestuur kan zijn beloftes al niet meer houden”

Burgemeester belooft volgende week met tekst te komen

Gemeente Lint
Oppositiepartij Open Vld hekelt dat er nog steeds geen bestuursakkoord is in Lint: “Op de gemeenteraad van januari zou het nieuwe akkoord besproken worden maar op 8 februari hebben wij nog steeds niets ontvangen. De huidige coalitie slaagt er nu al niet meer in om beloftes te houden.” De burgemeester belooft het bestuursakkoord volgende week voor te leggen.

De nieuwe coalitie in Lint heeft nog steeds geen bestuursakkoord kunnen voorleggen waarin staat waar het nieuwe bestuur de komende zes jaar aan wil werken in Lint. “Op de installatievergadering op 7 januari beloofde de burgemeester nochtans dat het akkoord binnen enkele dagen gelost zou worden zodat alle gemeenteraadsleden ruim de tijd hadden om het te bestuderen voor de gemeenteraad van eind januari”, zegt Sofie Van Wesemael van oppositiepartij Open Vld. “Er werd ons echter niets bezorgd en op de gemeenteraad kon het bestuursakkoord niet besproken worden. We vroegen dan ook om duidelijkheid.”

Sofie Van Wesemael (Open Vld) bekritiseert de nieuwe coalitie.
rv Sofie Van Wesemael (Open Vld) bekritiseert de nieuwe coalitie.

Punten en komma’s

“De burgemeester reageerde dat er slechts enkele punten en komma’s van het bestuursakkoord aangepast moesten worden maar tien dagen later is er nog steeds geen akkoord”, gaat Van Wesemael verder. “We vinden het jammer dat de nieuwe coalitie er na één maand in de legislatuur al niet meer in slaagt om haar beloftes te houden.”

“Het bestuursakkoord is volledig klaar maar nog niet klaar om te presenteren”, reageert burgemeester Harry Debrabandere (N-VA). “Maandag zitten we samen met het bestuur om het akkoord een laatste keer te overlopen en daarna vrij te geven. Wij komen liever met een akkoord naar buiten dat tot op de letter volledig in orde is. Op de gemeenteraad van februari krijgt de oppositie de kans om te reageren op het nieuwe akkoord.”

Intern gekibbel

Open Vld maakt van de gelegenheid gebruik om zwaar uit te halen naar N-VA. “Het is duidelijk dat er één en ander wringt binnen de nieuwe coalitie”, zegt Van Wesemael. “Op verkiezingsdag werd er binnen het kwartier na de uitslag al een akkoord gesloten tussen N-VA en CD&V. Het heeft vervolgens maanden geduurd vooraleer men er in kon slagen om de postjes te verdelen omwille van intern gekibbel binnen N-VA waarop hun meest capabele schepen de handdoek in de ring gegooid heeft.”

Van Wesemael doelt daarmee op gewezen schepen Wouter Verbeeck die terug voltijds voor het provinciaal bestuur in Antwerpen is gaan werken. “Het was erg pijnlijk om van Wouter afscheid te nemen maar het ging om zijn eigen keuze”, pareert Debrabandere. “Hij heeft zijn eigen ambities gevolgd en wij hebben dat gerespecteerd. Als de leden van Open Vld dat anders zien, is dat hen zaak.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.