Kraan raakt hoogspanningskabel

DUFFELSESTEENWEG URENLANG DICHT OMDAT DRAAD OP KNAPPEN STOND

Bij bouwwerken zwenkte de kraan plots uit naar de hoogspanningskabel. De precieze oorzaak is nog onbekend.
Marc De Roeck Bij bouwwerken zwenkte de kraan plots uit naar de hoogspanningskabel. De precieze oorzaak is nog onbekend.
Gisterenmiddag is er aan de Duffelsesteenweg in Lint een enorme werfkraan in een hoogspanningsnet terechtgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen, maar omdat één van de kabels op springen stond moest de Duffelsesteenweg voor alle veiligheid urenlang afgezet worden in beide richtingen. Een enorme verkeershinder tussen Lint en Duffel was daarvan het gevolg.

De kraan van het bouwbedrijf Cogghe & Co, dat appartementsblokken aan het plaatsen is aan de Duffelsesteenweg, draaide om een voorlopig nog onverklaarbare wijze de hoogspanningskabels in. "Niemand begrijpt hoe zoiets is kunnen gebeuren", vertelt Stefan Sels, zaakvoerder van het bouwbedrijf. "Om in de hoogte te werken vlak bij een hoogspanningsnet heb je vergunningen nodig, en die hebben onze werknemers. Bovendien was de kraan voorzien van een zwenkbeperking richting de kabels. Wij hebben dat vorige week nog getest onder toezicht van netbeheerder Elia. Mogelijk heeft er zich een magnetisch veld rond de kabels ontwikkeld dat de kraan naar zich heeft toegetrokken, want zelfs nadat we op de noodstop van de kraan hebben gedrukt bleef die verder richting de kabels draaien. Zoiets kan normaal gezien niet."

Een kabel van het hoogspanningsnetwerk (horizontaal) is na de botsing met draden van de kraan deels losgerafeld.
Marc De Roeck Een kabel van het hoogspanningsnetwerk (horizontaal) is na de botsing met draden van de kraan deels losgerafeld.

Zwenkbeperking

De woordvoerder van Elia bevestigt dat er vorige week positieve controles zijn uitgevoerd en dat de vergunningen van de werknemers van Cogghe & Co in orde zijn. "Maar een elektromagnetisch veld dat de kraan naar zich zou toe trekken lijkt ons heel sterk. Mogelijk was er iets fout met de zwenkbeperking van de kraan, maar daarover kunnen wij ons niet uitspreken."


Na het ongeval zaten sommige woningen in de buurt zonder elektriciteit, maar die werden tijdens de herstellingswerken van stroom voorzien via een ander netwerk. Tegen dinsdagavond was de beschadigde kabel hersteld en vandaag kan die weer in gebruik genomen worden. De bekabeling van de kraan zelf is volledig vernield en moet vervangen worden.