Helihaven doet stof opwaaien

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LINT

Een helikopter maakt zich klaar voor vertrek aan de helihaven van AED Studios.
Benoit De Freine Een helikopter maakt zich klaar voor vertrek aan de helihaven van AED Studios.
De helikopterhaven van de AED Studios doet al een hele tijd letterlijk en figuurlijk stof opwaaien. Buurtbewoners dienden 4.000 bezwaarschriften in, maar het bedrijf kreeg wel een vergunning via het Vlaams kabinet van omgeving, natuur en landbouw mits het aantal vluchten beperkt blijft. Wat kan het lokaal beleid hier tegen beginnen?

"Een helihaven heeft geen enkele toegevoegde waarde voor onze gemeente en veroorzaakt enkel geluidsoverlast en vervuiling", hekelt Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Verreyt. "De bijna vierduizend ingediende bezwaarschriften tegen de inplanting van de helihaven bevestigen dit enkel maar. Het bestuur heeft gezegd dat het de beslissing van minister Schauvliege zal aanvechten bij de Raad van State maar dat het ondertussen ook rond de tafel wil gaan zitten met AED en Heliventure. Begrijpe wie begrijpen kan."


"CD&V is niet tegen het heliplatform als aan alle wettelijke verplichtingen voldaan wordt", zegt lijsttrekker Stanny Tuyteleers. "De controles van het aantal vluchten worden geleid door de luchthaven van Deurne. AED zelf heeft een camera geplaatst met zicht op het heliplatform om te bewijzen dat het zich aan de regels houdt."


"In onze rondvraag bij de buurtbewoners viel het op dat de commotie rondom de helihaven ietwat gaan liggen is", voegt Luc Van Geyte van Open Vld toe. "We ontvingen slechts drie opmerkingen over dat onderwerp. We weten dat Heliventure zich aan de regels houdt, enkel jammer dat we de vele checkmogelijkheden moeilijk kunnen opvragen. Ook heeft niet elke helikopter die over de buurt vliegt AED als bestemming."


"De helihaven is een dossier dat ons al vier jaar bezig houdt en ons wellicht nog een tijd zal achtervolgen", zucht burgemeester Harry Debrabandere voor N-VA.


"Wij juichen de activiteiten van AED enkel toe maar een helikopterhaven hoort niet thuis in Lint en AED heeft die volgens ons ook niet nodig. Wij blijven in beroep gaan tegen de vergunning en hopen met alle partijen tot een compromis te komen." Bij coalitiepartij Groen-sp.a klinkt het strenger. "Wij blijven tegen de helihaven", benadrukt lijsttrekker Hans Verreyt. "Wij zullen alle beschikbare middelen inzetten om de beslissing van de minister te bestrijden en in het in opmaak zijnde ruimtelijk uitvoeringsplan zullen wij de exploitatie van een helihaven uitsluiten."