DE PARTIJEN DOORGELICHT

LINT

N-VA

De grootste partij van Lint gaat met veel vertrouwen naar de verkiezingen en kan zich zelfs verlies permiteren om toch het grootste aantal stemmen te halen. Een coalitie zonder N-VA lijkt de komende zes jaar in Lint onmogelijk.

CD&V

Oudburgemeester Tuyteleers ambieert opnieuw de burgemeesterssjerp maar daar zal zijn partij eerst meer stemmen voor moeten halen dan zes jaar geleden. Tuyteleers wil N-VA niet buiten spel zetten als die de grootste partij wordt. Hij speelt daardoor in op een meerderheid met N-VA en CD&V.

Groen-sp.a

Het linkse blok van Lint wil in de eerste plaats terug mee besturen en zoveel mogelijk mandaten invullen om haar eigen programma door te drukken. Groen-sp.a wil naar eigen zeggen met iedereen in zee behalve Vlaams Belang. Een verderzetting van het huidige bestuur, zonder CD&V, klinkt aannemelijk.

Open Vld

De liberalen zijn zes jaar geleden van vijf naar twee zetels gezakt ten voordele van N-VA dat plotseling zeer populair werd in heel Vlaanderen. De vraag is hoeveel van die stemmen Open Vld kan recupereren om zo eventueel terug mee te besturen en hoe populair lijstduwer Dirk Sterckx nog is in Lint.

Vlaams Belang

In tegenstelling tot vele andere gemeenten heeft Vlaams Belang in Lint wel een lijst kunnen samenstellen die uit meer dan drie personen bestaat. Het is afwachten hoeveel de extreemrechtsen N-VA pijn kunnen doen door stemmen af te snoepen.