Buurt bepaalt toekomst terrein Sobemi

EIGENAAR AED STUDIOS HOUDT DEZE KEER WEL REKENING MET BEWONERS

Het gebouw van Sobemi dat tegen de vlakte moet.
Foto Benoit De Freine Het gebouw van Sobemi dat tegen de vlakte moet.
De gebouwen van Sobemi in Lint gaan eind dit jaar tegen de vlakte. Eigenaar AED Studios wil de buurt inspraak geven over de toekomstige invulling van het bedrijventerrein.

Het bedrijf Sobemi (op het einde Shetron-Sobemi) waar metaalverpakkingen bedrukt werden, legde midden december 2012 de boeken neer. Sindsdien staat de bedrijfshal op de hoek van de Fabriekstraat en de Groenstraat leeg en is ze aan het verkommeren. AED Studios, dat sinds de overname van het naburige Alfacam eigenaar is van de gronden, wil daar verandering in brengen.


Het bedrijf verkreeg bij de gemeente een sloopvergunning voor de gebouwen.

Rommeltje

"Momenteel vormen deze gebouwen een rommeltje in het straatbeeld. We willen hier een plek maken die een meerwaarde biedt voor AED Studios én voor Lint. Hiervoor doen we een beroep op de plaatselijke politiek en de buren. De buurt mag namelijk aangeven wat ze er graag ziet komen in de toekomst. We hebben ondertussen vijftig formulieren ontvangen waarop buurtbewoners hun wensen formuleren. We zien dat aantal graag toenemen tot 300 à 400 om een idee te hebben wat leeft bij de mensen", zegt Glenn Roggeman, CEO van AED Studios.


Hiermee doet AED Studios een vrij opmerkelijk voorstel gezien de recente commotie rond een ander dossier. Eerder dit jaar kantte een actiecomité uit de buurt zich nog tegen de aanvraag van AED Studios voor een permanente helihaven op hun terreinen in Lint.

Geen zware industrie

"Wij willen echt dat er een toekomstplan is voor dit terrein waar de buurt zich in kan vinden en dat allure geeft aan Lint. Voor ons maakt het niet uit wat er komt en we hebben tijd. Uit de eerste antwoorden blijkt dat de buurt er geen zware industrie wil. Appartementen met onderaan kleinhandel zoals een bakker of beenhouwer lijken op dit moment het meest populair. Maar ook de komst van een supermarkt of KMO wordt soms aangegeven."


Ondertussen is de afbraak binnenin al begonnen. De afbraak gebeurt in drie fasen en moet tegen december rond zijn volgens burgemeester Harry Debrabandere (N-VA). Volgens hem ligt het laatste woord bij AED Studios. "In ons ruimtelijk structuurplan is deze zone voorzien als KMO. We willen er zeker geen zware industrie. Maar ik kan me inbeelden dat de eigenaar, met de overname van Alfacam er andere plannen mee heeft."


"Over enkele maanden gaat dit een lege vlakte zijn en dat zal men zo niet willen laten liggen. Daarom verwacht ik dat AED Studios met voorstellen zal komen. We zullen zelf ook een ontwerpbureau aanstellen omdat de omliggende straten als de Fabriekstraat, Groenstraat en Bergstraat nog een heraanleg nodig hebben. Op die manier kunnen we zien of een nieuw toekomstplan van Sobemi in de omgeving past", reageert Debrabandere.


Het terrein dat door de afbraak zal vrijkomen, is 20.000 vierkante meter groot. Tijdens de meest florerende periode van Sobemi werkten er meer dan 1.000 mensen. Bij het faillissement waren dat er nog 65.