"Als Hollywood belt, staan we klaar"

KOMST BLOCKBUSTER 'KURSK' BEVESTIGT: AED STUDIOS MAAKT STEEDS MEER NAAM

Bezoekers houden halt in de indrukwekkende studio waar beelden over 360 ° kunnen worden geprojecteerd.
Bezoekers houden halt in de indrukwekkende studio waar beelden over 360 ° kunnen worden geprojecteerd.
Strijken filmsterren als Brad Pitt en Jennifer Lawrence de komende jaren neer in Lint? Nu dat Hollywoodblockbuster in spe 'Kursk', met Colin Firth en Matthias Schoenaerts, scènes zal opnemen in AED Studios, lijkt het mediacomplex klaar om de internationale filmwereld te bestormen. "De volgende Avatar of X-Men binnenhalen: kan perfect!"

De film wordt gemaakt met een budget van 40 miljoen dollar. "Het is hiermee één van de grootste producties ooit in België. Onze professionaliteit, het comfort en de discretie tijdens de opnames maken dat onze studio's naam krijgen in de filmwereld."


AED Group nam vier jaar geleden de site in de Fabriekstraat over van het failliete Alfacam. Na drie jaar van investeringen en verbouwingen zijn de AED Studios klaar om de internationale filmwereld te bestormen. Met 'Iron Sky' werd er in 2015 al een eerste grote productie binnengehaald. "Maar we gaan verder nu. Het is tijd om onze faciliteiten en vele mogelijkheden te commercialiseren", geeft woordvoerder Filip Van Vlem aan.

Mensen uit de filmwereld bekijken de maquette van AED Studios.
Mensen uit de filmwereld bekijken de maquette van AED Studios.

Grote ogen trekken

Hiervoor doet AED Studios een beroep op actrice Janna Fassaert. De Nederlandse groeide op in Zuid-Afrika en woont ondertussen twee jaar in België. Maar voorheen werkte en woonde ze jaren in Los Angeles en Hollywood. Doordat ze sinds haar veertiende zowel voor als achter de schermen haar passie voor film uitoefent, komt haar internationale netwerk uitstekend van pas. "Met een Gouden Kalf-winnaar als broer en een componist van filmmuziek als vader, zit film in mijn DNA. Daarmee gaan we AED Studios op de internationale kaart zetten maar met deze faciliteiten gaat dit niet moeilijk zijn. Moest een site zoals deze in Hollywood liggen, ze zou constant bezet zijn. Onlangs hebben we rondleiding gehad met Nederlandse producenten en locationscouts. Wel, zij trokken grote ogen. Zowel voor de mogelijkheden als voor het ecologische verhaal op dit domein. We moeten dus niet bescheiden zijn", vertelt Janna, die in mei naar het filmfestival van Cannes trekt om AED Studios aan te prijzen. Eén van de troeven, en waarom 'Kursk' in Lint kan worden opgenomen, is het zwembad van 25 op 35 meter. "Ook hier past een mooi verhaal bij. Toen een locationscout voor de opnames van 'James Bond' het zwembad zag, zei hij: 'Moest ik hebben geweten dat dit zwembad hier lag, dan had ik niet de hele wereld moeten afreizen om de geschikte locatie te vinden. Dat wil toch wat zeggen. Dus als we 'Kursk' naar hier kunnen halen dan moeten ook films als 'Avatar' en 'X-Men' binnen ons bereik liggen. Maar de filmwereld is een wereld van vertrouwen. Als de producenten weten dat ze op AED Studios discreet en efficiënt kunnen werken, zal er nog snel meer volgen."


Sinds midden deze week werd de verwarming van het zwembad trouwens aangezet. Tegen de opnames van 'Kursk' moet het water 31 graden warm zijn. De 3 miljoen liter water warmt dan ook op aan één graad per dag.

Janna Fassaert en Filip Van Vlem in de cinemazaal waar men aan color grading doet.
Janna Fassaert en Filip Van Vlem in de cinemazaal waar men aan color grading doet.