Verlamd slachtoffer woont reconstructie bij

GERECHT ONDERZOEKT SCHIETPARTIJ IN KADER BURENRUZIE

De straat werd afgezet met zwarte schermen.
Mozkito De straat werd afgezet met zwarte schermen.
Politie en gerecht hebben gisteren in de Beukenstraat een meer dan zeven uur durende reconstructie gehouden. In dat zijstraatje van de Steenweg op Alsemberg schoot Gerard 'Gigi' L. (74), gepensioneerd hoofdinspecteur van de politie, in september zijn buurman dood. Ook een aannemer werd geraakt en is verlamd voor het leven. Hij was gisteren een opvallende aanwezige.

Magistraten, de onderzoeksrechter, advocaten en deskundigen bliezen gisterochtend verzamelen in de Beukenstraat, waar een jarenlange burenruzie enkele maanden geleden een trieste ontknoping kende. De reconstructie werd ook bijgewoond door onder meer de vrouw en dochter van slachtoffer Michael F. (60). Pottenkijkers werden niet geduld en daarom liet het gerecht langs beide kanten in de straat hekken met zwarte schermen plaatsen. Enkele journalisten die al te opzichtig foto's namen, werden door de aanwezige agenten aan een controle onderworpen.


Omstreeks 9 uur werd er gestart met de wedersamenstelling van de feiten. Eerst kwamen getuigen aan bod, onder wie buren. Voorts deed onder meer een wapendeskundige verder onderzoek. Alles werd nauwgezet gefilmd door een professionele cameraploeg, die de beelden rechtstreeks doorstuurde naar een bestelwagen van de federale politie.

De reconstructie zelf nam meer dan zeven uur in beslag.
Mozkito De reconstructie zelf nam meer dan zeven uur in beslag.

Vlot meegewerkt

De meest opmerkelijke aanwezige was ongetwijfeld Ayhan K. De 50-jarige aannemer werd tijdens de schietpartij ook geraakt en ligt sinds die zondag in september nog altijd in het ziekenhuis. Hij is voor het leven verlamd. Een ziekenwagen bracht de man ter plaatse, zodat ook hij zijn versie van de feiten kon geven. Schutter Gerard L. kwam pas in de namiddag aan bod. Het parket Halle-Vilvoorde kan enkel kwijt dat hij vlot meegewerkt heeft en dat er geen incidenten waren. Of de reconstructie de verklaringen van alle betrokkenen staaft, kon gisteren nog niet meegedeeld worden.


Meester Dimitri De Béco, die de vrouw en de dochter van dodelijk slachtoffer Michael F. vertegenwoordigt, arriveerde pas na de middag omdat hij eerst nog in een andere zaak moest pleiten. "Wat ik vandaag vooral te weten wil komen, is hoeveel keer er geschoten werd", aldus de advocaat. "Voorts wil ik meer weten over de vastberadenheid van de schutter. Mijn cliënten hebben het zwaar, en dan vooral de jonge dochter van het slachtoffer. Ze zijn hier al sinds de ochtend aanwezig en hoewel zo'n reconstructie soms kan helpen bij het verwerkingsproces, is het veelal enorm confronterend." Meester Pierre Monvil, advocaat van Gerard L., kon gisteren niets kwijt. "Mijn assistente heeft de reconstructie gevolgd en ik zal zelf pas later op de hoogte gebracht worden", klonk het.

Aannemer Ayhan K. raakte bij de schietpartij verlamd en werd met een ziekenwagen ter plaatse gebracht.
Mozkito Aannemer Ayhan K. raakte bij de schietpartij verlamd en werd met een ziekenwagen ter plaatse gebracht.

Dienstwapen

Gerard L. zit sinds de schietpartij nog altijd in voorhechtenis. Hij woonde in het rijhuis dat aan een nieuwbouw grenst waar Michael F. appartementen van wilde maken. Daar hadden ze al vier jaar onenigheid over. Op 10 september was het slachtoffer ter plaatse met aannemer Ayhan K. om enkele aspecten te overlopen. Toen ze zich even in de tuin van de zeventiger begaven, sloegen diens stoppen door. Hij nam zijn oud dienstwapen en vuurde op de twee mannen. Michael was op slag dood, Ayhan werd geraakt in de nek en raakte verlamd.