T.A.K. houdt nachtelijke actie in faciliteitengemeenten: Franstalige opschriften overspoten of overplakt

Taal Aktie Komitee
Leden van het Taal Aktie Komitee (T.A.K.) hebben zaterdagnacht een actie gehouden in faciliteitengemeenten Linkebeek en Kraainem. Die komt er nadat onder meer deze twee gemeenten Franstalige oproepingsbrieven hebben verstuurd. Verkeersborden en etalages met Franstalige opschriften werden beklad met verf of stickers.

“Enkele leden trokken zaterdagnacht naar Linkebeek terwijl een andere groep naar Kraainem ging”, valt bij een van de leden te horen. “Franstalige opschriften werden overspoten en we kleefden stickers.” Op die stickers staan de niet mis te verstane slogans ‘Geen gezwans, Nederlands!’, ‘Faciliteiten – Stommiteiten!’, ‘Republiek Vlaanderen!’, ‘De pot op met België!’ en ‘Onverfranst! Onverduitst! Engels evenmin!’. 

“De actie komt er nadat er in de gemeenten Franstalige oproepingsbrieven verstuurd werden”, gaat het verder. “We stellen vast dat sommigen blijven volharden en de regels van de Vlaamse regering niet volgen. Het zou die laatste sieren mocht ze in actie komen en de huidige burgemeesters of aangewezen burgemeesters hierover interpelleert en ook de nodige sancties tegen hen neemt. We vragen enkel dat deze gemeenten net als andere gemeenten in Vlaanderen het Nederlands als hoofdtaal gebruiken. Zeker in de communicatie naar inwoners.” Volgens twee arresten van de Raad van State moeten Franstalige inwoners maar een keer om de vier jaar vragen om hun oproepingsbrief in het Frans te kregen, terwijl de Vlaamse regering zegt dat dit elke keer opnieuw moet gebeuren.

Taal Aktie Komitee

“Helaas niet de eerste keer”

Yves Ghequiere (Link@venir), de aangewezen-burgemeester van Linkebeek, was zondagavond nog niet op de hoogte. “Nochtans was ik aanwezig zondag aanwezig bij de jogging ‘10km van Linkebeek’”, zegt hij. “Daar heb ik gesproken met de politie, maar er werd mij niets over meegedeeld. Wel is het zo dat we het arrest van de Raad van State volgen. Dit wil zeggen dat Franstalige inwoners kunnen aanvragen om hun oproepingsbrief in het Frans te krijgen. Franstaligen die dit niet doen krijgen een Nederlandstalig exemplaar. Zaken als afgelopen nacht zijn altijd spijtig. Iedereen kan zijn idee verkondigen, maar dat hoeft niet door middel van beschadigingen. Helaas is dit niet de eerste keer.” 

Taal Aktie Komitee
Taal Aktie Komitee
Taal Aktie KomiteeReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.