Passant wijst kinderen tijdig op schouwbrand

AL KAN ZWARE SCHADE AAN WONING NIET MEER VERMEDEN WORDEN

De brandweer had de hele steenweg nodig voor de bluswerken, die drie uur in beslag namen.
Mozkito De brandweer had de hele steenweg nodig voor de bluswerken, die drie uur in beslag namen.
Dat de gevolgen van een schouwbrand niet altijd beperkt blijven, is gisteren gebleken aan de Steenweg op Alsemberg. Het vuur breidde zich uit naar de zolderverdieping en het dak van de gezinswoning. Gewonden vielen er gelukkig niet, met dank ook aan een passant.

De brand werd rond 16.30 uur opgemerkt door een voorbijganger. "Onze zoon (13) en dochter (15) waren op dat moment alleen thuis", vertelt bewoonster Mireille Alter. "Mijn man en ik waren nog op het werk. Die voorbijganger heeft aangebeld om onze kinderen te waarschuwen, waarna de hulpdiensten verwittigd werden. Zelf hadden onze kinderen wel een brandgeur waargenomen, maar ze hadden niet door dat er ook echt brand uitgebroken was."


Hulpploegen van de brandweerzone Vlaams-Brabant West en de Brusselse brandweer snelden ter plaatse. "Bij onze aankomst was er niet echt sprake van een uitslaande brand, al waren er wel vlammen te zien", vertelt officier Danny Van Laethem. "Het begon met een schouwbrand die uitbreidde naar het dak. Ook het plafond op de eerste verdieping werd beschadigd, al hadden we de hele situatie snel onder controle."

De hond van het gezin werd veilig en wel uit de tuin gehaald.
Mozkito De hond van het gezin werd veilig en wel uit de tuin gehaald.

Dak ontmanteld

Toch was de brandweer nog enkele uren zoet met de interventie. "We hebben heel wat moeten kappen, breken en zagen", aldus Van Laethem. "Het dak is opgedeeld in pannen, het onderdak, de isolatie, een gipswand,... Om er zeker van te zijn dat het vuur niet meer smeulde tussen al die lagen, moesten we daar verder ontmantelen. En dat moest ook nog eens ter hoogte van de zoldervloer gebeuren." Pas drie uur na de oproep kon de brandweer terugkeren naar de kazerne. Een aanpalende, leegstaande woning werd wel volledig gevrijwaard. Ook de hond van het gezin kon veilig uit de tuin gehaald worden.


De drukke Steenweg op Alsemberg, een belangrijke verbindingsweg tussen de Zennevallei en Brussel, was lange tijd onderbroken. Dat bracht heel wat hinder met zich mee voor het verkeer in de avondspits.

Schoolbus gestrand

Inspecteurs van de politiezone Rode stelden alles in het werk om de doorstroming toch zo vlot mogelijk te laten verlopen. De bus van een Franstalige school kon evenwel niet meer door. De ouders van een twintigtal leerlingen werden daarom opgebeld met de vraag om hun zoon of dochter te komen ophalen."


De brandweer oordeelde dat het huis niet onbewoonbaar was. Maar de brandgeur en het openliggende dak vormden niet meteen een ideale situatie. "Wat we nu gaan doen, weten we nog niet", aldus Mireille. "Er lopen gesprekken met de verzekeraar. Het dak moet zo snel mogelijk afgedekt worden, zeker met de regenval van de jongste dagen. Hopelijk komt alles snel in orde." Het gezin kan ook tijdelijk elders terecht.