Opnieuw politieke rel in Linkebeek: Partijgenoten van Thiéry ‘verklikten’ aangewezen burgemeester Ghequiere bij minister Homans met brief die nooit verstuurd werd

Damien Thiéry (links) en Yves Ghequiere schudden mekaar de hand nadat die laatste de eed aflegt op de installatievergadering in Linkebeek. Maar achter de schermen wordt het spel hard gespeeld.
Mozkito Damien Thiéry (links) en Yves Ghequiere schudden mekaar de hand nadat die laatste de eed aflegt op de installatievergadering in Linkebeek. Maar achter de schermen wordt het spel hard gespeeld.
De partijgenoten van Damien Thiéry hebben Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zelf gecontacteerd om ervoor te zorgen dat Yves Ghequiere niet benoemd zou worden. Ze ‘verklikten’ hun rivaal met een brief waaruit moest blijken dat Ghequiere Franstalige oproepingsbrieven verstuurde. “Maar die brief is nooit verstuurd geweest”, zegt Ghequiere. Zijn partij overweegt gerechtelijke stappen.

Damien Thiéry raakte vorige legislatuur nooit benoemd tot burgemeester, omdat minister Homans vond dat hij de taalwetgeving overtrad door oproepingsbrieven in het Nederlands én het Frans te versturen. Maar drie leden van de partij van Thiéry, Ensemble-Linkebeek-Samen, hebben twee dagen nadat bekend raakte dat Ghequiere door Link@venir en Activ’ voorgedragen werd als burgemeester zelf een brief gestuurd naar de minister om haar erop te wijzen dat Ghequiere ook de taalwetgeving overtrad. 

Nooit verstuurd

Paul Opoczynski, Paul Sedyn en Dominique Schwarts melden in de brief dat ze tijdens de verkiezingscampagne een brief ontvingen die uitgedeeld werd door het gemeentepersoneel. Daarin liet de gemeente weten dat er een oproepingsbrief verstuurd zou worden naar de inwoners die zich lieten registreren als Franstalig. Ghequiere - toen nog schepen - ondertekende mee de bewuste brief. “Maar die is dus nooit verstuurd”, zegt Ghequiere zelf. “Iemand heeft die brief in onduidelijke omstandigheden uit het bureau van toenmalig burgemeester Valérie Geeurickx ontvreemd om die dan maanden later te gebruiken voor politieke redenen.”

Link@venir stelt dat er nadien inderdaad een brief verstuurd werd naar de inwoners, maar die werd niet door Ghequiere ondertekend. Volgens de partij moet hij dus gewoon benoemd worden. De partij hekelt in een persbericht nog het cynisme van Ensemble-Linkebeek-Samen. “Het is cynisch dat mensen die lid zijn van een politieke lijst die de verdediging van de Franstalige inwoners van de rand op zich neemt niet twijfelen om de N-VA-minister foute informatie te verschaffen. Die schadelijke manoeuvres hebben belangrijke gevolgen voor de gemeente”, klinkt het. “Er kan geen derde schepen benoemd worden en er moeten nu kosten gemaakt worden om een juridische procedure in te leiden tegen de beslissing van minister Homans.” Link@venir bekijkt ook nog of er juridische stappen ondernomen worden tegen de leden van Ensemble-Linkebeek-Samen die de minister contacteerden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.